Trump dodal zagona gospodarstvu z novo davčno reformo – slovensko se še vedno duši v previsokih davkih!

Foto: sta

Medtem, ko v ZDA sprejemajo novo davčno reformo, smo naredili primerjavo med višino davkov na povprečno plačo Američana in Slovenca. Rezultati so naravnost pretresljivi. Skrajni čas, da salonski levičarji sprevidijo, da višanje davkov ubija našo državo.

Prejšnji teden so se republikanci poenotili glede vprašanja davčne reforme. Medtem, ko potekajo še zadnji politični manevri, se je spletni portal Yahoo odločil za izdelavo prikaza, koliko davkov bi po novem morali plačati ameriški davčni zavezanci. Dejstvo je namreč, da ameriški davčni sistem, tako kot slovenski, še vedno ostaja progresiven. Edina bistvena sprememba je pretres davčnih razredov in znižanje davkov v vseh davčnih razredih, od najnižjih do najvišjih. Levičarjem to iz nekega nepojasnljivega razloga ni všeč.

Napovedi novega davčnega sistema v ZDA smo se odločili primerjati s stanjem davkov v Sloveniji. Da bi bil račun kar se da nazoren, smo za primerjavo izbrali povprečno plačo v ZDA in povprečno plačo v Sloveniji. Povprečna plača v ZDA na leto znaša 31.099 dolarjev. Po podatkih Statističnega urada RS je slovenska povprečna plača za leto 2016 znašala 1.602,21 evra bruto na mesec ali 19.225,44 evra na leto.

Primerjava davčnih razredov stare in nove reforme (vir: Twitter)

Zanimivo je tudi videti, da medtem, ko v ZDA višina povprečne plače še vedno pade v najnižji dohodninski razred, je prejemnik povprečne plače v Sloveniji obdavčen po davčni stopnji drugega plačilnega razreda, ki je občutno višja.

Primer izračuna:

 Povprečna plača v ZDA: 31.099 dolarjev
 Povprečna plača v Sloveniji: 19.225,44 evra
 davčna olajšava: 12.000 dolarjev
 davčna olajšava: 3.302,70 evra
 davčna osnova: 19.099 dolarjev
 davčna osnova: 15.992,74 evra
 10 % do prvih 9.325 dolarjev
 16 % do prvih 8.021,34 evra
 12 % do naslednje meje 37.950 dolarjev
 27 % do naslednje meje 20.400 evrov
 2.105,38 dolarja 3.416,79 evra

Ameriško gospodarstvo cveti, slovensko diha na škrge
Rezultati govorijo sami zase. Slovencu s povprečno plačo država pobere kar 17,77 odstotka njegovega trdo prisluženega zaslužka. Američana s povprečno plačo pa njegova država “oskubi” za 6,77 odstotka njegovega letnega prihodka. Ob tem ameriško gospodarstvo cveti, trg delnic dosega nove rekorde, delovna mesta pa nastajajo vsak dan. Iz primerjave je razvidno, zakaj slovensko gospodarstvo razpada, mladi bežijo v tujino, medtem ko apatičnost in nezanimanje rasteta iz dneva v dan. Navsezadnje, kdo pa si želi delati za to, da bi mu država odvzela več, kot mu lahko kdajkoli da. Slovenski levičarji pozabljajo, da ljudje niso zaradi države, ampak je država za to, da služi ljudem.

Ivan Šokić