[VIDEO] Trump grozi. Bo Slovenijo vrgel iz Nata?

Foto: epa

Donald Trump je odločen: ”Plačajte več ali pa izginite iz Nata.” To sporoča vsem tistim, ki v severnoatlantsko zvezo plačujejo zelo malo, med katerimi je – glede na to, kolikšen delež BDP namenja za obrambo – tudi Slovenija. Trump je prepričan, da bi morale te članice plačati razliko tudi za nazaj. ”Če Nato zaradi tega razpade, bo pač razpadel,” je dejal morebitni novi ameriški predsednik. 

Morebitni republikanski kandidat za ameriškega predsednika in najbolj znani slovenski zet Donald Trump je v eni izmed nedavnih izjav spet šokiral javnost. Tokrat se je lotil kar zaveznic ZDA. Meni namreč, da je finančno breme v zvezi Nato nepravično razporejeno in bi tudi manjše članice morale v zvezo vplačevati več denarja.

”Ali plačajte, vključno s preteklimi razlikami, ali pa izginite! Če Nato zaradi tega razpade, bo pač razpadel,” je bil jasen Trump. Prepričan je, da ostale države ne plačujejo ustreznega deleža ter da ZDA plačujejo odločno preveč.

Obama: ”Potrebno je paziti na besede”
Ta izjava je bila le še ena v vrsti Trumpovih nedavnih komentarjev na ameriško zunanjo politiko, ko je dejal, da bosta Japonska in Južna Koreja morda kmalu potrebovali nuklerano orožje.

Slovenija za obrambo namenja slab odstotek BDP-ja, pri čemer gre kar 82,3 odstotka teh izdatkov za plače, zelo malo pa za novo opremo. Leta 2014 je na primer Slovenija za novo opremo namenila samo 0,7 odstotka obrambnega proračuna, kar je najmanj od vseh članic Nata.

Na te Trumpove besede se je odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama ki je dejal, da Trump ne ve veliko o zunanji politiki in dodal, da so takšne besede, čeprav gre le za predvolilne govore, deležne veliko medijske pozornosti, zato je nanje potrebno paziti tudi med kampanjo, poroča Express.

M. G.