fbpx

Trump in Stoltenberg sta na istem bregu glede prihodnosti Nata

Foto: STA

Preko družabnega omrežja Twitter je včerajšnjem sporočilu generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg sporočil, da je imel z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom dober pogovor. Francoska tiskovna agencija AFP je sporočila, da sta v pogovoru preko telefona največ pozornosti namenila prihodnosti Nata, prav tako pa sta pozdravila zvišanje sredstev za obrambne izdatke. 

Stoltenberg je zapisal: “Za seboj imam zelo dober pogovor z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Oba sva poudarila trajen pomen Nata in nujo po zvišanju obrambnih izdatkov.”

V zavezništvu je nujna pravična razdelitev bremen
Med drugim se je Stoltenberg Trumpu zahvalil, da je tekom predsedniške kampanje opozoril na vprašanje obrambnih izdatkov, saj le to predstavlja njegovo glavno prioriteto vse od nastopa funkcije generalnega sekretarja Nata leta 2014. Oba sta se strinjala, da lahko do napredka pride le s pomočjo pravične razdelitve bremena ter dodala, da je mogoče narediti tudi še veliko več.

Foto: STA

Foto: STA

Iz Nata so sporočili, da naj bi spregovorila tudi o prilagajanju Nata novim okoliščinam na področju varnosti, vključno z bojem proti terorizmu.

Med volilno kampanjo je Trump pod vprašaj postavil tematiko trdnost zavezništva in podal prepričanje, da bi morale tiste zaveznice, ki si nadejajo vojaško pomoč ZDA, najprej poravnati svoje finančne obveznosti do zavezništva. Po izvolitvi sicer še ni sporočil, kakšna bo njegova politika v zvezi z Natom, je pa njegova izjava, ki se navezuje na področje kolektivne obrambe, med nekaterimi zaveznicami vzbudila nekaj nelagodja.

N. Ž., STA