Trump napovedal: Če bo Iran izvršil atentat na veleposlanico ali kako drugače napadel ZDA, bo povračilni udarec tisočkrat hujši!

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Potem ko so v Politicu objavili trditve anonimnih virov, da naj bi Iran razmišljal o poskusu atentata na ameriškega veleposlanika v Južnoafriški republiki, se je oglasil ameriški predsednik Donald Trump in napovedal, da bodo v primeru napada na predstavnika ZDA, njihovi povračilni ukrepi tisočkrat hujši.

“Po poročanju medijev, naj bi Iran načrtoval atentat ali kak drug napad na ZDA,” kot odziv na smrt poveljnika posebne iraške enote Al Quds, Kasima Sulejmanija, je na Twitterju zapisal ameriški predsednik Trump. “Kakršenkoli napad Irana, v kakršnikoli obliki na Združene države, bo povrnjen tisočkrat!”

Američani so iranskega generala usmrtili 3. januarja 2020 v Iraku, s pomočju dronov. Usmrtitev Soleimanija je bilo jasno sporočilo iranskemu vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju, ki se je nekaj dni pred tem norčeval iz Trumpa, češ, da jim ne more nič.

Zatem so v petek, 3. januarja 2020, pripadniki ostalih paravojaških skupin v Iraku napovedali boj proti Američanom. Med njimi velja izpostaviti vodjo Asaib Ahl al-Haq (Liga pravičnih) Qaisa al-Khazalija, ki je zahteval, da so “vsi borci v visoki stopnji pripravljenosti za bitko in veliko zmago”. Ni minil niti dan, ko sta v novem nočnem zračnem napadu umrla generalni sekretar milice Kataib al-Imam Shibi al-Zaydi ter vodja Lige pravičnih al-Khazali.

Uradni Teheran zanika načrtovanje atentata na ameriško veleposlanico v JAR
Uradni Teheran je trditve ameriškega časnika na podlagi neznanih anonimnih virov o iranskem načrtovanju atentata na predstavnika ZDA zavrnil. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Hatibzadeh je ob tem pozval k “prenehanju zatekanja k obrabljenim in dotrajanim metodam protiiranske propagande na mednarodnem prizorišču.”

Da so Politicove trditve najverjetneje zvite iz trte kaže tudi dejstvo, da se je Iran že januarja maščeval za Soleimanijevo smrt, ko so na dve ameriški vojaški bazi v Iraku v januarju izstrelili več balističnih raket. Za Ameriko je bila zadeva po poročanju Breitbarta zaključena.

Ameriški predsednik Trump je v odziv na napad na Twitterju zapisal: “Vse je v redu! Rakete iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocena števila žrtev in škode še poteka. Za zdaj kaže v redu! Imamo najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko na svetu!”

Ivan Šokić