fbpx

Trump napovedal celovit “Platinast načrt” za temnopolte Američane pri premagovanju socialnih stisk in odpiranju novih priložnosti

Predsednik ZDA Donald Trump je med kampanjo v Atlanti predstavil tako imenovani "Platinast načrt za opolnomočenje temnopoltih" (Foto: epa)

Predsednik Donald Trump je v petek najavil tako imenovani Platinast načrt za temnopolte Američane med kampanjo v Atlanti, v zvezni državi Georgia. V načrtu je zajeta mešanica ekonomskih, izobraževalnih in finančnih investicij v črnskih četrtih, s katerim si želi izboljšati socialni položaj temnopoltih. V svojem govoru je Trump poudarjal, da so demokrati z Joejem Bidnom na čelu za temnpolte Američane storili zelo malo, oziroma so jim celo škodovali. “Joe Biden sploh ne bi smel prositi za vašo podporo, ampak bi vas moral prositi za odpuščanje,” je v govoru poudaril Trump.

“V zadnjih petdesetih letih so temnopolti Američani v večini volili demokrate, a vseeno večina temnopoltih američanov ugotavlja, da star način delovanja ne deluje,” je obrazložil ameriški predsednik Donald Trump in še poudaril da njegov nasprotnik Joe Biden, še vedno uporablja “iste stare že izrabljene parole”, je poročal Breitbart.

Cilj Trumpovega načrta je ustanovitev 500 tisoč podjetij, ki bi bili v lastništvu temnopoltih. Povečale bi se tudi kapitalske investicije, v črnskih skupnostih pa bi lahko ustvarili tudi do tri milijone delovnih mest. Predsednikov plan vključuje tudi nekatere pobude, ki jih je že podprl, kot na primer 500 milijard dolarjev za razvoj infrastrukture.

Trumpovi podporniki, so njegov plan podprli (Foto: epa)

V načrtu je prav tako tudi obljuba o pregonu organizacij kot sta Ku Klux Klan in Antifa, ki jih je označil za teroristične organizacije, prav tako pa bo “linčal” vsakršno dejanje iz sovraštva. Dan, ki označuje osvoboditev sužnjev – Juneteenth je razglasil za nacionalni praznik. Trump je prav tako poudaril, da si želi večje možnosti za izobraževanje, usposabljanje in večje možnosti izbire šol. Dodatno se je zavzel za reformo kazenskega zakonika, izboljšavo zdravstvenega sistema in za razvoj napredne finančne pismenosti.

Predsednik Donald Trump in nogometni igralec Herschel Walker med kampanjo v Atlanti (Foto: epa)

Trump je še poudaril, da je Joe Biden v svoji 47-letni politični karieri delovna mesta izvažal v tujino, zmanjšal je srednji razred, dovolil migrantom v državo in pošiljal moške preko morja, da so se borili v vojnah v daljnih deželah, medtem ko so mesta v ZDA pričela razpadati. “Joeju Bidnu je več do prebivalcev tujih držav, kakor do temnopoltih Američanov, ki živijo v ZDA,” je še poudaril Trump. Do demokratov je bil prav tako kritičen zaradi podpore nasilni levičarski organizaciji Black Lives Matter, ki izvaja proteste zoper policijo in med drugim udarja tudi po skupnosti temnpoltih.

Foto: epa

“Danes pozivam vse temnopolte Američane, da se oddaljijo od pokvarjene, sovražne, delitvene in zelo ekstremne demokratske stranke,” je še poudaril Trump, s tem pa se je navezal na Bidnovo neslavno izjavo, ko je temnopoltemu intervjuvalcu rekel, “nisi črn”, razen če glasuješ za Bidna  in temnopolto skupnost označil za “monolitno“. “Biden verjame, da vsi temnopolti Američani mislijo enako,” je še poudaril in obrazložil, da temnopolte pozna bolje kot on. Demokrate je še opisal kot liberalne hinavce, ki iz njih delajo stereotipe, jih ne spoštujejo in jih odprodajajo. “Joe Biden sploh ne bi smel prositi za vašo podporo, ampak bi vas moral prositi za odpuščanje,” je še povedal Trump.

Sara Kovač