fbpx

Napad z mesarsko sekiro v Parizu je francoski minister za notranje zadeve označil za “delo islamskega terorizma”

Francoska policija je preiskovala kraj napada napadalca z mesarsko sekiro na dva zaposlena novičarske agencije, ki se nahaja v bližini bivših prostorov magazina Charlie Hebda, ki je že bil tarča terorističnega napada leta 2015 (Foto: epa)

Napad z mesarsko sekiro, ki je hudo poškodoval dve osebi v bližini nekdanjih pisarn satirične revije Charlie Hebdo v Parizu, so francoske oblasti označile kot teroristični napad. “Več kot očitno je šlo za delo islamističnega terorizma,” je v petek zvečer povedal francoski notranji minister Gérald Darmanin.

Napadalec je v petek napadel dva zaposlena pri novičarski agenciji Premieres Lignes pred njihovo pisarno. Ustanoviteljica agencije je za medije sporočila, da sta oba zaposlena zelo hudo ranjena. Napad se je zgodil blizu bivše pisarne satiričnega tedenskega magazina Charlie Hebdo, kjer so bili že leta 2015 njihovi zaposleni tarča masakra s strani islamističnih napadalcev. 14 domnevnih krivcev za omenjeni napad pa je trenutno na sojenju v Parizu, je poročal RT.

Zaradi nevarnosti ponovnega napada, so pisarne Charlie Hebdoja odprli na drugem naslovu v Parizu, ki pa je še vedno skrivnost. Mediji so poročali, da je bilo pridržanih pet moških, vključno z domnevnim napadalcem.  Nacionalno tožilstvo za boj proti terorizmu – PNAT je sporočilo, da so pričeli s preiskavo za “poskus umora, ki je bil povezan s teroristično organizacijo” in “zaroto s teroristi”.

Foto: epa

Nacionalno tožilstvo za boj proti terorizmu ima na sumu 18-letnika, ki naj bi bil po navedbah rojen v Pakistanu. Žrtvi sta bili zelo hudo ranjeni, a sta izven nevarnosti. “Življenji obeh žrtev napada nista več v nevarnosti, hvala Bogu,” je sporočil predsednik francoske vlade Jean Castex, potem ko je obiskal kraj zločina.

Foto: epa

V masakru leta 2015 je bilo ubitih kar dvanajst ljudi
Brata Said in Cherif Kouachi sta 7. januarja 2015 napadla pisarne magazina Charlie Hebda in ubila dvanajst ljudi. Odgovornost za napad je takrat prevzela Al Kaida, katere člani so izjavili, da je omenjena revija s svojimi karikaturami žalila muslimane, ker se je v njih pojavljal prerok Mohamed.

Foto: epa

Po takratnem napadu je Charlie Hebdo naredil ponatis omenjenih karikatur, pred samim sojenjem domnevnih napadalcev. Petkov napad pa so označili kot odvratno dejanje teroristov, ki ga vodi fanatizem in nestrpnost.

Sara Kovač