fbpx

Trump napovedal konec kršenju človekovih pravic – njegove sankcije dosegle številne kriminalce, tudi balkanskega trgovca z orožjem Tešića

Foto: epa

Predsednik ZDA Donald Trump je uvedel sankcije proti posameznikom in organizacijam, ki so obtoženi kršenja človekovih pravic, očitajo jim tudi korupcijo. Sankcije so uvedene po zakonu, ki velja od lanskega leta, poimenovane pa so po pokojnem ruskem borcu proti korupciji in zlorabam Magnitskemu.

Sergej Magnitski je bil odvetnik, umrl pa je v sumljivih okoliščinah v ruskem zaporu leta 2009. Tam je pristal zaradi razkrivanja korupcije, zato ni presenetljivo, da Trumpov izvršni ukaz o sankcijah pomeni prvi tovrstni ukrep po globalnem zakonu Magnitski. V skladu s tem ukrepom pa je proti 39 osebam in ustanovam postopek uvedlo tudi finančno ministrstvo ZDA, in sicer v sodelovanju s pravosodnim in zunanjim ministrstvom. Sicer pa imajo v ZDA dva zakona Magnitski – prvi je iz leta 2012 in velja le proti Rusom, drugega pa so uvedli lani in velja na svetovni ravni, poroča STA, ki dodaja, da sankcije vključujejo javno objavo imen kršiteljev, zamrznitev premoženja v ZDA in njihovo izključitev iz finančnega sistema ZDA

Sankcije so doletele sina generalnega tožilca Rusije Artema Čajko, nekdanjega predsednika Gambije Yahyija Jammeha, nekdanjega poveljnika zahodnega poveljstva armade Mjanmara Maunga Soeja, balkanskega trgovca z orožjem Slobodana Tešića, pakistanskega kirurga, ki za kriminalce ugrabljenim osebam krade organe, še posebej ledvice, in jih prodaja naprej bogatim bolnikom, Muktara Hamida Šaha, ter kongresnika iz Gvatemale Julija Antonia Juareza Ramireza.

Pobijali politične nasprotnike, posiljevali, požigali vasi …
No, nobena skrivnost ni, zakaj je Trump uvedel sankcije proti zgoraj omenjenim. Artem Čajka izrablja očetov položaj za pridobivanje državnih pogodb in uporabo državnih organov proti poslovni konkurenci v gradbeništvu, medtem ko je Slobodan Tešić, po rodu Srb, eden največjih trgovcev z orožjem na Balkanu in je že bil pod sankcijami ZN, ker je Liberiji prodajal orožje. Potem sta tu še množična kršitelja človekovih pravic in morilca. Gambijec Jammeh je na oblasti od leta 1994 do letos upravljal s terorističnim morilskim oddelkom Junglers. Njegovi pripadniki so napadali, mučili in pobijali njegove politične nasprotnike. Sledi nekdanji poveljnik zahodnega poveljstva armade Mjanmara Maung Maung Soeje, ki je odgovoren za množične kršitve človekovih pravic proti muslimanski skupnosti Rohingya v mjanmarski državi Rakhine. Obtožujejo ga zunajsodnih pobojev, spolnega nasilja, samovoljnih aretacij in požigov vasi.

Trump je ukazal tudi sankcije proti gvatemalskemu kongresniku Juarezu Ramirezu, ki je zapovedal umor dveh novinarjev, ter proti Gulnari Karimovi, hčerki nekdanjega predsednika Uzbekistana Islama Karimova, ki je vodila kriminalno organizacijo v povezavi z državnimi organi. Njeno premoženje ocenjujejo na kar 1,3 milijarde dolarjev.

Trumpove sankcije pa so doletele tudi Sergeja Kusjuka, nekdanjega poveljnika posebnih enot ukrajinske policije, ki je vodil napade na protestnike v letih 2013 in 2014, nato pa pobegnil v Moskvo, kjer je nato junija pomagal policiji pri razbijanju protestov.

J. G.