fbpx

Trump “nesposobnemu” demokratskemu guvernerju Kalifornije grozi, da se bo vlada vmešala v notranje zadeve te zvezne države

Brezdomci v Kaliforniji (Foto: epa)

Visoke cene nepremičnin, visoke davčne obremenitve, vsakoletni hudi gozdni požari in nenehne prekinitve dobave električne energije so le nekateri rezultati demokratskega vladanja v Kaliforniji, še najbolj pereča pa je ta trenutek kriza z brezdomci. Teh je v Kaliforniji kar 129.972, od tega pa jih vsaj 68,9 odstotka nima niti zatočišča. Ameriški predsednik Donald Trump je nesposobnemu kalifornijskemu guvernerju Gavinu Newsomu v sredo zagrozil, da bo k reševanju problematike napotil zvezne sile. Newsom, ki sicer zahteva več in več zveznega denarja, se na Trumpovo sporočilo ni odzval.

Po ocenah zvezne vlade je bilo v Združenih državah januarja 2018 kar 552.830 brezdomcev, od tega samo v Kaliforniji, kjer je problem še posebej pereč, kar 129.972. Kot so navedli pri USA Today, je bilo od tega 68,9 odstotkov oz. 89.543 brezdomcev brez zavetišča. V tej zvezni državi, ki jo vodijo demokrati, stopnja revščine znaša 12,5 odstotka.

Po najnovejših podatkih, ki so jih navedli pri CNN, se je število brezdomcev v ZDA v letu 2019 povečalo na 567.715 oz. za 2,7 odstotka v primerjavi z lanskim letom, od tega je 21.306 novih brezdomcev samo v Kaliforniji, kjer so zabeležili 16,4 odstotno povečanje.

Tudi sicer se vse več prebivalcev Kalifornije izseljuje v druge ameriške zvezne države, do česar so privedle visoke cene nepremičnin in visoke davčne obremenitve. Slabo vodenje te zvezne države je sicer privedlo tudi do vse pogostejših prekinitev v dobavi električne energije in hudih gozdnih požarov, ki smo jim priča vsako leto.

Trump kalifornijskemu guvernerju zagrozil s posredovanjem zveznih sil
Na krizo z brezdomci se je v sredo na družbenem omrežju Twitter odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je zapisal: “Guvernerju Gavinu Newsomu gre resnično slabo pri skrbi za brezdomce v Kaliforniji. Če zadeve ne more urediti, se bo vmešala zvezna vlada!” Trumpova administracija sicer po poročanju Breitbart že pripravlja načrt izrednih ukrepov, ki predvidevajo tudi ukrepanje zveznih sil, ki bi se spopadle z brezdomci v Kaliforniji, ki bi jih med drugim lahko namestili tudi na posesti, ki so v lasti zvezne vlade.

Newsom si namesto pomoči od zvezne vlade želi še več denarja
Newsom in demokrati po drugi strani vztrajajo, da je rešitev za težavo več zveznega denarja za stanovanjsko politiko. A strokovnjaki opozarjajo, da stanovanjska politika ni edina rešitev za problem brezdomnosti, saj se mnogi brezdomci, ki se spopadajo z duševnimi boleznimi ali odvisnostmi, upirajo namestitvi v stalno bivališče.

Brezdomci v Kaliforniji (Foto: epa)

Newsom se na Trumpovo sporočilo s Twitterja ni odzval, namesto tega je objavil fotografijo sebe in svoje družine.

Rok Krajnc