fbpx

Trump na božični večer nagradil zvezne uslužbence s prostim dnevom

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je ponovno postavil nove standarde krščanskih družinskih vrednot in v skladu s tem je zveznim uslužbencem namenil tudi plačan prost dan pred Božičem. To se ni zgodilo že vse od leta 2002, ko je bil Božič na sredo in je nekdanji predsednik George W. Bush vladnim uslužbencem namenil pol plačanega prostega dneva pred Božičem.

Da Donald Trump resnično ceni in upošteva družinske vrednote je pokazal tudi tokrat, ko je podpisal izvršni odlok, s katerim je zveznim uslužbencem podaril plačan prosti dan 24. decembra, ko je božični večer. Odlok pravi: “Vsi izvršni oddelki in agencije Zvezne vlade se morajo zapreti in njihovi uslužbenci morajo biti oproščeni obveznosti 24. decembra, dan pred Božičem.”

Božični večer ne bo prost, kjer je to potrebno zaradi obrambe, nacionalne varnosti ali javnega interesa
Odlok sicer omogoča vodilnim, da odločijo, katere pisarne bodo morale ostati odprte in kateri uslužbenci bodo morali delati zaradi nacionalne varnosti, obrambe ali javnega interesa. V ZDA je sicer zaposlenih kar 2 milijona vladnih uslužbencev, večer pred Božičem pa v preteklosti s strani predsednikov ni bil razglašen za praznik, še poroča Fox Business.

Foto: iStock

Pod Obamo so morali zvezni uslužbenci delati tudi na božični večer
Ko je bil na primer pod vodstvom predsednika Baracka Obame božični večer leta 2013 prav tako na četrtek, so morali vladni uslužbenci delati. Predstavnik urada za upravljanje z uslužbenci je takrat pojasnil, da je bila Obamova odločitev v skladu s zgodovinskim precedensom. Vlada je ostala odprta na božični večer v šestih od devetih primerov, ko se je Božič praznoval v sredo od leta 1946, razen leta 2002, ko je George W. Bush.

Bushi in Obame (vir: EPA)

Rok Krajnc