fbpx

Trump ob izbruhu novega koronavirusa za pomoč gospodarstvu napovedal ukrepe v vrednosti 200 milijard dolarjev!

Donald Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo popoldne napovedal ukrepe za pomoč gospodarstvu ob izbruhu novega koronavirusa v vrednosti 200 milijard ameriških dolarjev, kongres pa je zaprosil za dodatnih 50 milijard dolarjev. Že prejšnji petek so sicer napovedali 8,3 milijarde dolarjev iz zveznega proračuna za financiranje zdravljenja in razvoj cepiv.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa bo ob pandemiji novega koronavirusa sprejela v zgodovini še neviden obseg ukrepov za lajšanje gospodarskih posledic. Ukrepi med drugim vključujejo oprostitve davčnih dajatev zaradi posledic morebitnih karanten in tudi posojila z nizkimi obrestnimi merami za podjetja. Uradu za mala podjetja (SBA) je bilo naročeno, naj zagotovi dodaten kapital in likvidnost za podjetja, ki bi bila prizadeta zaradi pandemije. Skupna vrednost ukrepov znaša kar 200 milijard ameriških dolarjev, poroča RT.

Trump kongres zaprosil za odobritev dodatnih 50 milijard dolarjev
“S takojšnjim učinkovanjem bo SBA pričela ponujati posojila prizadetim zveznim državam in območjem,” je povedal Trump v svojem nagovoru v sredo zvečer. Ob tem je kongres zaprosil za odobritev dodatnih 50 milijard dolarjev za financiranje programa: “Ta posojila z nizkimi obrestnimi merami bodo pomagala malim podjetjem prebroditi začasne motnje v gospodarskih aktivnostih, ki jih povzroča virus.”

Že prejšnji petek za zdravljenje in razvoj cepiv napovedali 8,3 milijarde dolarjev iz zveznega proračuna
Navedeni novi ukrepi dopolnjujejo že prejšnji petek najavljen paket urgentne pomoči v višini 8,3 milijarde dolarjev, ki je namenjen financiranju zdravljenja in razvoju cepiv iz zveznega proračuna. Ta teden so se številne velike zdravstvene zavarovalnice strinjale, da ne bodo zahtevale soudeležbe zavarovancev pri financiranju zdravljenja v primeru okužb z novim koronavirusom.

Rok Krajnc