fbpx

Trump Palestini zagrozil z ukinitvijo pomoči, če ne bo pokazala spoštovanja in hvaležnosti

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da bi lahko Združene države Amerike nehale financirati Palestince, če Palestina ne bo pokazala spoštovanja in hvaležnosti. ZDA Palestini vsako leto namenijo kar 370 milijonov dolarjev pomoči.

Nikki Haley, veleposlanica pri Združenih narodih, je pojasnila, da Trump ne bo več dajal pomoči, če se Palestina ne bo odločila za pogajanja o prepotrebni mirovni pogodbi z Izraelom. “Stotine milijonov dolarjev na leto in nobene hvaležnosti ali spoštovanja. Niti pogajati se nočejo o že zdavnaj potrebni mirovni pogodbi z Izraelom. Če se Palestinci niso več pripravljeni pogovarjati o miru, zakaj bi jim v prihodnje še naprej dajali veliko denarja,” je prek družbenega omrežja Twitter sporočil Trump.

ZDA so največja donatorica agenciji Združenih narodov
Še preden je glede financiranja Palestine sporočilo na Twitterju objavil Trump, je Haleyjeva po navedbah STA že razložila, da Trump ne želi dajati dodatnega denarja ali pa povsem prekiniti plačila Agenciji Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA). ZDA so sicer največja donatorica, leta 2016 so ji namenile okrog 370 milijonov ameriških dolarjev. Treba je omeniti, da je bilo k temu znesku dodanih 470 milijonov ameriških dolarjev od EU, Slovenija je pri tem namenila 55.000 ameriških dolarjev, Nemčija okrog 74 milijonov in Velika Britanija več kot 73 milijonov ameriških dolarjev.

Foto: epa

Palestinci vztrajajo, da Jeruzalem ni naprodaj ne za milijone ne za zlato
Na Trumpove izjave so se odzvali na uradu palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in poudarili, da Jeruzalem ni naprodaj. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je tiskovni predstavnik urada Nabil Abu Rudejna izjavil, da Jeruzalem predstavlja večno prestolnico države Palestine in ni naprodaj niti za zlato ali milijarde. Poleg tega pa je dodal, da sicer niso proti ponovnim pogajanjem, vendarle pa morajo pogajanja po prepričanju Palestine temeljiti na mednarodno priznanih resolucijah in zakonih, ki priznavajo obstoj neodvisne Palestine s prestolnico Vzhodni Jeruzalem. Prav tako pa je tudi visoka predstavnica palestinskih oblasti Hanan Ašravi za AFP izpostavila, da se ne bodo pustili izsiljevati.

Foto: iStock

N. Ž.