Trump potrdil, da med ZDA in Venezuelo potekajo pogovori na visoki ravni, da bi rešili krizo!

Donald Trump (Foto: epa)

Po začetnem poročanju Associated Press, da med ZDA in Venezuelo potekajo pogovori na visoki ravni, s katerimi strani skušata rešiti politično krizo v Venezueli, sta zdaj to potrdila tudi voditelja obeh držav Trump in Maduro. Kljub temu nihče ni govoril o konkretnih imenih, a venezuelsko stran naj bi po navedbah neimenovanega vira zastopal drugi najmočnejši človek v državi, ZDA pa tesen Trumpov sodelavec. Venezuela je sicer zaradi novih sankcij ZDA bojkotirala pogovore, v katerih posreduje Norveška.

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je v televizijskem nagovoru dejal, da “že več mesecev potekajo pogovori na visoki ravni” med Venezuelo in Združenimi državami Amerike na visoki ravni, da bi rešili dolgotrajno politično krizo, ki se dogaja v Venezueli. V torek je tudi ameriški predsednik Donald Trump ob robu srečanja z romunskim kolegom to potrdil: “Pogovarjamo se z različnimi predstavniki Venezuele … Ne želim povedati kdo, a pogovori potekajo na visoki ravni.” O konkretnih imenih ni govoril niti Maduro, je pa dejal, da je pogovore sam eskplicitno in neposredno odobril.

Venezuelo naj bi v pogovorih z ZDA zastopal podpredsednik socialistične stranke Cabello
Kot navaja Financial Times, je do potrditve prišlo dva dneva po poročanju agencije Associated Press, da so ZDA skrivaj komunicirale s podpredsednikom venezuelske socialistične partije Diosdadom Cabellom, ki je drugi najpomembnejši človek v državi. Neimenovani vir naj bi potrdil, da se je Cabello prejšnji mesec v Caracasu srečal s človekom, ki je v tesnih stikih s Trumpom, prav tako pa naj bi se pripravljalo drugo srečanje. ZDA so sicer okrepile prizadevanja za odstranitev Madura v začetku leta, pri čemer trdijo, da ta ni legitimen predstavnik Venezuele, saj je zmagal na neveljavnih volitvah lansko leto. ZDA kot njegovo zamenjavo podpirajo vodjo opozicije in kongresa Juana Guaidója.

Nicolas Maduro (Foto: epa)

Maduro vztraja na položaju, ZDA ga ne dojemajo kot legitimnega predsednika Venezuele
Kljub vsemu Maduro zavrača možnost, da bi se poslovil od položaja, brezpogojno pa ga še vedno podpirata lastna socialistična stranka in velik del vojske. ZDA in Venezuela sta v zadnjih mesecih imeli tudi pogovore, pri katerih je posredovala Norveška in so se odvijali na Barbadosu in v Oslu, a je Maduro bojkotiral zadnji krog pogovorov zaradi zadnjih sankcij, ki so jih proti Venezueli uvedle ZDA. Norvežani kljub temu trdijo, da pogovori niso mrtvi.

Rok Krajnc

 • ZatonMesecnikov

  Tako se zadeva rešujejo. Brez cviljenja domače levičarske pete kolone…..

 • Andrej

  Dolarčki bodo marsikaj rešili. Več kot srp in kladivo in petokraka.

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM.
  JE POMEMBNO.

  Dober dan.
  BOG nam vam daj en res – dober dan – nam in Vam,
  vsem skupaj.

  Verjetno ste sami opazili,
  da “žal” imamo med komentatorji – na tem OK e-portalu NOVE24TV
  tudi
  NEKOGA,
  KI VERJETNO NAMENOMA PRI PISANJU=PACKANJU – NE PIŠE T.I “ŠUMNIKOV”
  OZ.
  T.I. STREŠIC NA ČRKE,
  KI OZNAČUJEJO GLASOVE – T.I. – Š U M N I K E !
  Zdi se,
  da je ta pisec “precej zblojen”
  in
  da nas ostale komentatorje – “želi prepričati” – da piše na “ZDA MOBI” OZ. IZ ZDA,
  kjer nimajo – t.i. ŠUMNIKOV. Kot vemo vsi.
  Kaj
  naj rečem – o tem
  vsekakor “čudaškem” komenatorskem
  – “sotrudniku”?

  “VSAK TELE – MA SVOJ VESELE”

  Le to mi pride na misel. L.R. JANEZ K KERN KOMENDA