Trump prestolonasledniku Saudske Arabije: Amerika nima tolerance pri financiranju teroristov

Foto: epa

Predsednik Trump je princu Saudske Arabije Mohammedu bin Salmanu v torek dejal, da Amerika nima nobene tolerance pri financiranju terorizma, in je bil zadovoljen, ko je videl tudi njihova prizadevanja za prenehanje financiranja ekstremističnih skupin.

“Stvar, na katero se je res treba osredotočiti, je grožnja terorizma in financiranje terorizma, ne glede na to, ali gre za Saudsko Arabijo ali druge države,” je Trump dejal, ko je gostil princa v Beli hiši. “Rekel bom, da si Saudska Arabija zelo prizadeva za to.”

Trump je tudi spomnil na svoj lanski obisk v Saudski Arabiji in na konferenco proti terorizmu. “Govorili smo o terorizmu in financiranju terorizma in to zagotovo ne bo dovoljeno. To bi bila lahko edina stvar, ki bi končala odnos s katero koli državo,” je povedal Trump.

Princ Salman je sodeloval pri gospodarskih in socialnih reformah, vključno z dovoljevanjem ženskam, da vozijo avtomobile. Bil je tudi gonilna sila agresivne zunanje politike Saudske Arabije, ko so intervenirali v Jemnu, kjer so na letališčih bombardirali na tisoče civilistov. Vodil je koalicijo arabskih narodov za prekinitev diplomatskih odnosov s Katarjem, saj obtožuje to majhno, s plinom bogato državo, da je financirala ekstremistične skupine, poročajo v Jihad Watch. 

Razpravljala sta o pomembnih temah
Visoki upravni uradniki so dejali, da bosta Trump in princ Salman razpravljala o številnih temah, čeprav prinčev oče tehnično še vedno vodi državo. Teme, o katerih je Trump nameraval razpravljati, vključujejo jemensko državljansko vojno, sirsko državljansko vojno, Iran in ponavljajoče diplomatsko spopadanje med Saudsko Arabijo in Katarjem. Potekala pa bo tudi pomembna razprava o vlogi Rusije.

“Predsednik in prestolonaslednik bosta razpravljala o boju proti iranskim destabilizacijskim aktivnostim, v pogovor bosta vključila tudi vlogo Rusije pri podpori grozodejstev Asadovega režima v Siriji in prizadevanja Rusije za zaščito Irana pred ameriškimi sankcijami za napad Saudske Arabije in Emiratov,” je dejal eden visokih uradnikov.

A. G.