fbpx

Trump razkril, kako je Twitter iz nevtralne javne platforma postal urednik s stališčem

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Pri Twitterju so se odločili, da padejo na lastni meč. Potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump objavil sprejetje izvršnega ukaza, ki socialnim omrežjem nalaga spoštovanje svobode govora, v kolikor želijo uživati zaščite, ki so drugače rezervirane za javne forume, so predsednikov tvit, v katerem je opozoril, da bo v Minneapolis, kjer trenutno potekajo črnski izgredi, ki naj bi jih sprožila smrt Georga Floyda, poslal nacionalno gardo, da naredi red, označili za razpihovanje sovraštva.

Ameriški predsednik Donald Trump je pred kratkim izdal dekret, na podlagi katerega bi velika spletna družbena omrežja, kot so na primer Twitter ali Facebook, izgubila pravno zaščito, ki pripada javnim forumom.

“Trenutno so socialni spletni velikani, kot na primer Twitter, zaradi dejstva, da so nevtralne platforme, deležni ogromne zaščite,” je bil kritičen Trump. “Vendar niso nevtralni, ampak uredniki s stališčem. Dekret poziva k sprejemu novih predpisov v skladu s členom 230. zakona o komunikacijah, zaradi katerega omenjeni medijske družbe zaradi cenzure ali drugih dejavnosti, ne bodo več zaščitene.”

Trump od socialnih omrežij, ki se ščitijo pred zasebnimi tožbami zaradi vsebine, objavljene na njihovih platformah s sklicevanjem na javne forume, pričakuje, da bodo tudi funkcionirala kot javni forumi.

“Menim, da če Twitter noče biti pošten in je sodnik in porota v enem, potem ga lahko zapremo. Vendar je to treba opraviti s pravnimi postopki,” je svojo odločitev pojasnil Trump.

“Odločitve, s katerimi Twitter nekaj prepove, uredi, blokira ali izključi, so v bistvu čisto preprosto uredniške narave. Takrat Twitter nič več ni nevtralna, javna platforma, ampak urednik s stališčem. Isto bi lahko rekli tudi za ostale, če pogledate Google, če pogledate Facebook in druge,” je še dodal Trump.

Omenjeno dejavnost je ameriški predsednik označil za politični aktivizem, platformam pa pripisal neomejeno moč za omejevanje ali cenzuro kakršne koli oblike komunikacije med njihovimi uporabniki. Posebej mu je v nos šlo dejstvo, da se pri tem omenjeni spletni giganti sklicujejo na politično korektnost.

Ivan Šokić