Trump republikance pozval k začasni prekinitvi financiranja FBI-ja in pravosodnega ministrstva

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Republikanci v kongresu bi morali ministrstvu za pravosodje (DOJ) in zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI) vsaj začasno odvzeti denar, je v sredo zjutraj, dan po svojem sojenju dejal nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

“Republikanci v kongresu bi morali prenehati s financiranjem DOJ in FBI, dokler se ne spametujeta,” je Donald Trump z velikimi črkami zapisal v objavi na Truth Social in zaključil, da so demokrati oborožili organe pregona in se na ta način poskušajo vmešavati v prihajajoče predsedniške volitve.

Pred sodno palačo se je na dan Trumpove seznanitve s 34 obtožbami ponarejanja poslovnih knjig, glede katerih se je Trump izrekel za nedolžnega, odvil pravcati cirkus, ko so se protitrumpovski aktivisti spopadli s Trumpovimi podporniki. Ena od aktivistk proti Trumpu, ki je na svojih oblačilih nosila našitke Black Lives Matter (BLM), je moškemu, ki zase pravi, da je eden največjih Trumpovih oboževalcev, vpila: “Trump je kura*!” Druga ženska, ki se je pobarvala na belo, je bele ljudi nenehno označevala za rasiste, medtem ko je povzročala težave v množici. Ko so jo soočili, zakaj spodbuja k nasilju, je ženska rekla: “Ker sem temnopolta in imam rada nasilje. Jaz sem žival. Sem črna žival! Pobijmo vse bele ljudi! To mi delaj!” Nekdo, ki je trdil, da je prijatelj ženske, je rekel, da se ukvarja s performansom.

Zdi se, da se republikanci strinjajo s stališčem, da zvezne agencije predstavljajo orožje proti konservativcem. Nedavna raziskava Insider Advantage je namreč pokazala, da se 79 odstotkov republikancev strinja s tem, da so bile vladne strukture oborožene napram republikancem in konservativcem. Vidni republikanci (Kevin McCarthy, senator Ted Cruz, guverner Ron DeSantis) so po poročanju Newsweeka izrazili ostro kritiko obtožnice in okrožnega tožilca Alvina Bragga obtožili, da so njegove obtožbe politično motivirane. Zdi se, da so se republikanci v luči procesa poenotili. Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevin McCarthy je med tistimi, ki so brez dlake na jeziku dejali, da je okrožni tožilec Manhattna Alvin Bragg orožil ameriški sveti pravosodni sistem proti Trumpu.

“Alvin Bragg je s poskusom vmešavanja v naše predsedniške volitve povzročil nepopravljivo škodo naši državi. Ko redno osvobaja nasilne kriminalce, da bi teroriziral javnost, je naš sveti pravosodni sistem oborožil proti predsedniku Donaldu Trumpu. Ameriško ljudstvo ne bo toleriralo te krivice in predstavniški dom bo Alvina Bragga in njegovo zlorabo moči brez primere poklical na odgovornost,” je namreč McCarthy zapisal na Twitterju.

McCarthy je v torek kritično izpostavil, da se Bragg poskuša vmešati v njihov demokratični proces s sklicevanjem na zvezno zakonodajo za vložitev spolitiziranih obtožb proti predsedniku Trumpu. Hkrati pa trdi, da predstavniki ljudstva v kongresu nimajo pristojnosti za preiskavo te farse. Vodstvo republikancev naj bi se po poročanju Breitbarta sestalo ta teden, da bi razpravljalo o tem, kako v zadevi postopati v nadaljevanju.

Ana Hrovat