fbpx

Trump se bo odrekel predsedniški plači, ki znaša 400 tisoč dolarjev letno

Foto: epa.

Donald Trump je bil v torek na volitvah izbran za 45. ameriškega predsednika in je eden redkih kandidatov v zgodovini, ki mu ne gre očitati, da bi poizkušal s prebojem na predsedniško funkcijo obogateti. Trump si je svoje bogastvo ustvaril kot nepremičninsko-gradbeni poslovnež in kot zvezda resničnostne televizije, Forbes pa njegovo premoženje ocenjuje na 4,1 milijarde ameriških dolarjev, kar ga na svetovni lestvici bogatašev uvršča na 405. mesto. Ne čudi, da se namerava Trump svoji predsedniški plači – ta letno znaša 400 tisoč ameriških dolarjev – preprosto odpovedati.

Ko je republikanski predsedniški kandidat Donald Trump lani septembra stopil na govorniški oder v Rochesterju v New Hampshiru, je svojim podpornikom zagotovil, da se bo predsedniški plači, če bo izvoljen, odrekel. To je bila samo ena izmed njegovih napovedi o radikalnih spremembah v ameriški politiki, saj namerava uzakoniti tudi prepoved posebnih privilegijev, ki jih imajo kongresniki pri pokojnini in zdravstvenem zavarovanju.

“Prva stvar, ki jo bom naredil, če me izvolijo za predsednika, je to, da ne bom sprejel plače. V redu? Denar mi ne pomeni ničesar,” je v Rochesterju govoril Trump, ki sam sicer trdi, da je njegovo bogastvo še precej večje, kot ocenjuje Forbes, saj naj bi znašalo okrog 10 milijard ameriških dolarjev. Njegova letna plača je tudi do desetkrat višja od predsedniške plače.

Trump ne bi bil prvi predsednik v ameriški zgodovini, ki bi se odpovedal bajni predsedniški plači; Herbert Hoover, ki je bil na ta položaj izvoljen na volitvah leta 1921, je več milijonov dolarjev zaslužil že prej z rudarskimi posli, enako pa velja tudi za Johna F. Kennedyja, ki je prihajal iz izjemno bogate družine. Oba omenjena predsednika sta svojo plačo darovala v dobrodelne namene.

L. S.