fbpx

Trump se ne želi ukvarjati z ruskim vpletanjem v ameriške volitve

Foto: STA.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Tramp je novinarjem povedal, da je treba živeti naprej. S kongresniki se še ni pogovarjal glede napovedi, da bodo preiskali domnevno rusko vpletanje v ameriške volitve in uvedli sankcije proti Rusiji ter predsedniku Vladimirju Putinu.

Ameriški obveščevalci trdijo, da so ruski hekerji vlamljali v računalniške sisteme demokratov in informacije predali spletni strani WikiLeaks, ki jih je potem objavila na škodo demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.  Donald Trump je na Floridi novinarjem dejal, da so računalniki zelo zapletli naša življenja in da nihče ne ve, kaj se natančno dogaja, vendar je treba živeti naprej. Republikanska senatorja Graham in John McCain ter demokratka Amy Klobuchar so med obiskom baltskih držav podprli sankcije proti Moskvi. Dejali so, da jih podpirajo člani kongresa obeh glavnih strank. Kot navaja britanski BBC, naj bi ameriški predsednik Barack Obama povračilne ukrepe objavil že danes, vključevali bodo gospodarske sankcije in spremembe v diplomatskih odnosih med državama.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je že sporočila, da bo Moskva odgovorila, če bodo ZDA sprejele ‘nove sovražne korake’. Trump je tvitnil, da mu predsednik Obama meče polena pod noge v procesu predaje oblasti. Obama ga je poklical po telefonu in Trump je novinarjem razložil, da tranzicija poteka odlično, gladko in da vsi dobro sodelujejo.

Z Obamo se Donald Trump še vedno ne strinja glede Izraela. Kritiziral je Združene narode, kjer je Varnostni svet  potrdil resolucijo proti izraelskim naselbinam na palestinskih zasedenih ozemljih, ker so se ZDA vzdržale. Trump pravi, da so ZN Izrael doslej ošteli že dvajsetkrat, drugih grozljivih držav, ki nečloveško ravnajo z ljudmi, pa niti enkrat. “Nekaj se dogaja in to je zelo nepošteno do Izraela,” je dejal Trump.  Po ovinkih je prišlo na dan, da naj bi si Trump inavguracijski govor pisal sam, pri čemer jemlje navdih pri nekdanjih predsednikih Johnu F. Kennedyju in Ronaldu Reaganu. Medije je obtožil, da pretiravajo z njegovimi domnevnimi konflikti interesov, ker so vsi pred volitvami vedeli, da ima velike posle povsod po svetu in so vseeno volili zanj.

Donaldu Trumpu je družbo delal Don  King, ki je nastopil v svojem tradicionalnem slogu. Temnopolti milijonar je nosil diamantni ogrlici v podobi Davidove zvezde in ameriške zastave ter broško s fotografijo Trumpa. Med vzkliki ‘To je mogoče samo v Ameriki’ in ‘Naredimo Ameriko spet veliko’ je  pozival k miru na Bližnjem vzhodu.

B. J., STA