Trump spregovoril o položaju ZDA in navdušil: Ploskala mu je celo vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi!

Za Trumpom sta sedela podpredsednik ZDA Mike Pence in vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi, Foto: epa

Najvplivnejši Zemljan Donald Trump je spregovoril o položaju ZDA, v govoru je povezal nadaljevanje ekonomske blaginje ZDA s končanjem preiskav proti njemu. Republikanci so med Trumpovim govorim večkrat bučno ploskali, s čimer so izrazili strinjanje z njegovimi besedami. Najbolj odobravajoč aplavz si je sicer prvi mož ZDA zaslužil, ko je obsodil splav in socializem.

Donald Trump je med svojim govorom izjavil: “Edino, kar lahko ustavi ameriški gospodarski čudež, so neumne vojne, politika ali smešne strankarske preiskave. Če bosta mir in zakonodaja, potem ne more biti vojn in preiskav. Tako enostavno je to.” Prvi mož ZDA si je med markantnim govorom prislužil številne ovacije, ko so republikanci vstajali in ploskali, medtem ko so se demokrati kakor delali, da se dolgočasijo – torej sedeli, gledali na uro in očitno ohranjali moči za prihajajoče prepire s predsednikom. Še posebej bučne ovacije si je Trump zaslužil, ko je pozval k prepovedi splava v pozni nosečnosti in izjavil, da v državi New York sedaj dovoljujejo pobijanje otrok, piše STA.

Ameriški predsednik pa se je v svojem govoru dotaknil tudi zunanje politike. Omenil je, da Severna Koreja že 15 mesecev ni preizkusila jedrskega orožja. Razkril je tudi, da se bo s predsednikom Kimom Jongom-unom sestal 27. in 28. februarja v Vietnamu ter da bi bile ZDA danes v vojni s Severno Korejo, kar je preprečila le njegova izvolitev na položaj predsednika. Spomnil pa se je tudi na uboge prebivalce Venezuele, ki zaradi režima Nicolasa Madura komaj živijo – Madurov režim je obsodil ter zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli postale socialistična država. “V ZDA nastaja preplah zaradi pozivov k uvedbi socializma. Amerika je bila utemeljena na svobodi in neodvisnosti, ne pa na vladni prisili, dominaciji in nadzoru. Rodili smo se svobodni in ostali bomo svobodni. Nocoj obnavljamo odločenost, da Amerika ne bo nikoli socialistična država,” je dejal Trump. Ob tem so republikanci vstali, navdušeno ploskali in vzklikali: “ZDA, ZDA!”

Napovedal je tudi dogovor s Kitajsko glede trgovine in še enkrat razglasil zmago glede novega sporazuma o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko. Ob tem je zaprosil kongres, da potrdi zakon o recipročnih carinah. Tako bi ZDA udarile carine na uvoz iz vseh držav, ki zaračunavajo carine ZDA.

Melania Trump in mala Grace Eline, ki je prebolela raka. (Foto: epa)

Nad govorom Donalda Trumpa je bila navdušena tudi prva dama ZDA Melania Trump, ob kateri je sedela Grace Eline, deklica, ki je prebolela raka. Donald Trump je ob tem predlagal, da bi porabili 500 milijonov dolarjev za raziskave v boju proti raku. Na tak način bi rešil še več življenj, tudi številnih otrok, ki jih je prizadela ta bolezen.

M. S.

 • Andrej

  Nazadnje se bo še izkazalo, da amerikanci s tem svojim Trumpom le niso tako neumni, kot nam hočejo naši socialistično komunistični levi mediji povedat.

  • Olga101

   Preberite članke Iršiča in Brščiča in boste videli, da socializem ni deloval nikjer, ne deluje nikjer in ne bo deloval nikjer!

   Žalibog ni trenutno boljšega sistema od kapitalizma. Socializem lahko imenujemo proletarski, kulturni, demokratični, lahko ga prepleskajo v zlato, pa ne bo deloval!

   • pajot

    Socializem ali po domače povedano boljševizem,uspeva samo v glavah lenuhov,pohlepnežev in pokvarjencev. In seveda v glavah osebkov,ki se imenujejo kordiši,mesci,tomići,jankovići,kućani. Amen.

    • Olga101

     Tako je!

   • opazovalec

    Olgica, si že kdaj slišala za največjo državo prebivalstvu, in največjo BDP merjenem po kupni moči. Č še nisi, se bučk promptno vpiši v večerno osnovno šolo.

 • pajot

  Naj živi Donald Trump! Čimdlje.

 • šmentanamuha

  Trump je zakon, bravo slovenski zet!

 • Janez Novak

  Kapitalizem pomeni gospodarsko svobodo. Žal ta pelje v sistem, kjer ima peščica – elita – nesorazmerno veliko družbenega bogastva. Toda realni socializem tega ni nikjer odpravil. Vzpostavil je novo elito, ki je ljudi pahnila v revščino, sama pa si nasiljem prilastila vse, kar je potrebovala.

 • Olga101

  Trumpov SOTU sem si v celoti pogledala šele zdaj. Kako je rekel: USA will never be socialist country!

  Blagor Američanom za takšnega predsednika. Žal je pri nas na oblasti Serpentinšek, katerega serpentine gredo od malega plavega do malega plavega in nazaj!

 • samsara

  “Najvplivnejši Zemljan Donald Trump…”

  Ne ni. O najvplivnejšem ali najvplivnejših se javno ne piše in ne govori, kar sami tega nočejo.