Trump Turčiji zagrozil s popolnim uničenjem gospodarstva, če bodo v Siriji storili napačne poteze

Donald Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil Turčiji s “popolnim uničenjem” gospodarstva, če bi v Siriji storila napačne poteze. Z umikom ameriških vojakov naj bi Trump odprl pot turški ofenzivi na ameriške zaveznike v Siriji, borce kurdske milice YPG.

Trump je danes na Twitterju odločitev ZDA o umiku svoje vojakov s severovzhoda Sirije sprva utemeljeval s tem, da so ZDA v boju proti Islamski državi na severu Sirije naredile že dovolj in da je sedaj na Turčiji in Kurdih oziroma vpletenih straneh, da rešijo konflikt. Prav tako morajo po njegovem poskrbeti za zajete borce Islamske države.

Z umikom vojakov naj bi Trump odprl pot turški ofenzivi na ameriške zaveznike v Siriji, borce kurdske milice YPG, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bo Turčija vseeno napadla Kurde?
Po kritikah v kongresu, pa tudi kurdskih zaveznikov v Siriji, se je Trump čez nekaj ur znova oglasil na Twitterju. Tokrat je zagrozil Turčiji s “popolnim uničenjem” gospodarstva, če bi v Siriji storila napačne poteze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Kot sem že prej odločno povedal, sedaj pa samo ponavljam, če bo Turčija naredila karkoli, kar bo po moji veliki in nedosegljivi modrosti izven meja, bom popolnoma uničil in izbrisal gospodarstvo Turčije (kot sem to že naredil),” je tvitnil Trump, ki je s tem opozoril na lanske sankcije proti Turčiji.

Dodal je, da bodo Turčija in evropske države odgovorne za taborišče na severovzhodu Sirije, kjer je zaprtih več tisoč borcev Islamske države in članov njihovih družin.

Ameriško obrambno ministrstvo pa je opozorilo, da “so ZDA, kot tudi Trump, dale Ankari jasno vedeti“, da ne podpirajo napovedane turške vojaške ofenzive na severu Sirije, poroča STA. Tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman je dodal, da bodo skupaj z drugimi zavezniki v Natu in koalicijskimi partnerji Turčijo znova opozorili na morebitne posledice na destabilizacijo razmer v regiji in širše.

Rok Kranjc