Trump Turčiji zagrozil s popolnim uničenjem gospodarstva, če bodo v Siriji storili napačne poteze

Donald Trump (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil Turčiji s “popolnim uničenjem” gospodarstva, če bi v Siriji storila napačne poteze. Z umikom ameriških vojakov naj bi Trump odprl pot turški ofenzivi na ameriške zaveznike v Siriji, borce kurdske milice YPG.

Trump je danes na Twitterju odločitev ZDA o umiku svoje vojakov s severovzhoda Sirije sprva utemeljeval s tem, da so ZDA v boju proti Islamski državi na severu Sirije naredile že dovolj in da je sedaj na Turčiji in Kurdih oziroma vpletenih straneh, da rešijo konflikt. Prav tako morajo po njegovem poskrbeti za zajete borce Islamske države.

Z umikom vojakov naj bi Trump odprl pot turški ofenzivi na ameriške zaveznike v Siriji, borce kurdske milice YPG, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bo Turčija vseeno napadla Kurde?
Po kritikah v kongresu, pa tudi kurdskih zaveznikov v Siriji, se je Trump čez nekaj ur znova oglasil na Twitterju. Tokrat je zagrozil Turčiji s “popolnim uničenjem” gospodarstva, če bi v Siriji storila napačne poteze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Kot sem že prej odločno povedal, sedaj pa samo ponavljam, če bo Turčija naredila karkoli, kar bo po moji veliki in nedosegljivi modrosti izven meja, bom popolnoma uničil in izbrisal gospodarstvo Turčije (kot sem to že naredil),” je tvitnil Trump, ki je s tem opozoril na lanske sankcije proti Turčiji.

Dodal je, da bodo Turčija in evropske države odgovorne za taborišče na severovzhodu Sirije, kjer je zaprtih več tisoč borcev Islamske države in članov njihovih družin.

Ameriško obrambno ministrstvo pa je opozorilo, da “so ZDA, kot tudi Trump, dale Ankari jasno vedeti“, da ne podpirajo napovedane turške vojaške ofenzive na severu Sirije, poroča STA. Tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman je dodal, da bodo skupaj z drugimi zavezniki v Natu in koalicijskimi partnerji Turčijo znova opozorili na morebitne posledice na destabilizacijo razmer v regiji in širše.

Rok Kranjc

 • xtc

  Zanimivo kako Pop Kure branijo islamista Ferdota,takoj ko je proti ZDA in bi se šel terorizem pa je heroj.
  Tule je Ferdo na tankem ledu,hoče odpirati koridor za Iranske islamiste s katerimi je zaveznik in povzročiti nov imigrantski val na EU in jo še bolj destabilizirati in pospešiti islamizacijo-definitivno pa se je tule uštel.kajti,če Trump udari gre Turško gospodarstvo na kup,glava Ferdota pa na kol.

 • Oliva

  Nekoč je bila turška vojska že poražena, izgleda, da jim bo treba zopet pokazati kam spadajo. Bravo, da še obstaja nekdo, ki bo Erdoganu pokazal figo. EU pa se temu diktatorju udinja in mu leze v ta zadnjo, s tem, da mu nakazuje milijarde evropskega denarja, ker jih izsiljuje z migranti. Hvala Tramp upam, da ti bo uspelo.

 • učko

  Trumpić beži s svojimi kavboji. Tistih 1000 kavbojev Turki pojejo žive, z obleko vred za fruštek.

  • Andrej

   No, do sedaj so se Turki teh 1000 kavbojev zelo bali.

  • mapu

   Ne se delat norca iz sebe..

 • Andrej

  Sovražniki Turkov niso ISIS, ampak Kurdi.

 • hle

  Dejstvo je da so kravarji svoje zaveznike Kurde pustili na cedilu in jo sami pocvirnali iz sranja ki so ga soustvarili tole govoričenje bolj spominja na pilatovsko umivanje rok

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!