fbpx

[Video] Turčija se pripravlja na invazijo v Siriji

Turška vojska se pripravlja na invazijo v severno Sirijo, kjer želijo obračunati s Kurdi (vir: twitter)

Na sirijski meji s Turčijo se kopičijo vojaška vozila turške vojske. Posnetki vedno večje turške vojske so se pojavili na lokalnih televizijskih postajah, potem ko je turški predsednik Erdogan sporočil, da bo vdrl v severno Sirijo brez ZDA.

Kljub več mesecev trajajočih pogovorih med Turčijo in ZDA o skupnih patruljah po tako imenovanem “varnem območju” vzhodno od Evfrata na severu Sirije, sodelovanje med Turki in Američani razpada.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto, 5. oktobra 2019 sporočil, da se bo velika operacija turške vojske začela “danes ali jutri”.

Po trditvah turških medijev, naj bi se kakor poroča Advance.hr, veliko število turških vojaških vozil in enot nahajalo v obmejnem turškem mestu Akcakale, ki stoji nasproti sirijskemu mestu Tal Abyad.

https://twitter.com/TurkishAF_/status/1180576184859537408

Po trditvah uporabnikov socialnih omrežij je mesto polno vojakov, ki so bili pripeljani v avtobusih, vztrajno pa se veča tudi število prisotnih bojnih helikopterjev.

Po pisanju RT, se tako Turki kot Američani pri oblikovanju propadlega “varnega območja” na severu Sirije niso posvetovali s oblastmi v Damasku.

Po Erdoganovih trditvah naj bi cilj vojaške operacije bil eliminacija kurdske PKK, da bi lahko naselili sirijske begunce v Turčiji. Pojavlja pa se vprašanje, zakaj je za naselitev sirijskih beguncev v Turčiji potrebna invazija v Sirijo.

Ivan Šokić