fbpx

Trump v pismu opozoril Erdogana zaradi vojaške ofenzive v Siriji: “Ne igraj korenjaka! Ne bodi norec”!

Erdogan in Trump (Foto: epa)

Prejšnji teden je ameriški predsednik Donald Trump poslal pismo turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, v katerem ga je opozoril, da bi lahko uničil turško gospodarstvo, če se razmere v Siriji ne obvladajo in rešijo na human način. “Vse se lahko zmenimo” in “ne bodi norec” je Trump opozoril Erdogana.

Erdogan je namreč v začetku oktobra v Siriji sprožil turško vojaško ofenzivo, ker želi “nevtralizirati grožnje terorizma” in vzpostaviti “varno območje.”

Kot so mnogi prepričani, pa se tega ni lotil na pravi način, s pokolom tisočih ljudi. Erdogana je opozorila Kitajska, a je naletela na gluha ušesa, turški predsednik je namreč dejal, da ne bo nikoli razglasil premirja. Tudi Evropi je zagrozil z invazijo 3,6 migrantov, ki jih bo poslal v Evropo, če bo njegov “podvig” označila za ofenzivo. Zdaj pa je svoje stališče v pismu predstavil tudi Trump, ki je zapisal:

“Dragi predsednik: Ne želiš biti odgovoren za pokol tisočih ljudi in jaz ne želim biti odgovoren za uničenje turške ekonomije – kar tudi bom.  Potrudil sem se rešiti že kar nekaj tvojih težav. Ne pusti sveta na cedilu.  Z generalom Mazloum se lahko dogovorita, pripravljen se je s tabo pogajati in pripravljen je popustiti, kot še nikoli do sedaj. Zgodovina te bo gledala v pozitivni luči, če se tega lotiš na pravi in human način. S sovraštvom pa te bo gledala, če se ne bodo zgodile dobre stvari. Ne igraj korenjaka! Ne bodi norec!” 

Image

Lana Božič