fbpx

Trump: “Vohunske agencije so krive za uhajanje lažnih novic!”

Donald Trump (foto: STA)

Novoizvoljeni predsednik Donald Trump je obtožil obveščevalne agencije v ZDA, da so prav one krive uhajanja lažnivih informacij v zvezi z njegovo navezo z Rusijo in da je zmagal s pomočjo Rusije v predsedniškem boju. “To bi pričakoval od nacistične Nemčije, ne pa od ZDA,” je dejal.

Donald Trump je odgovoril na neutemeljene obtožbe, da je njegova volilna ekipa sodelovala z Rusijo ter tudi na neprimerne posnetke Trumpa, ki so naravnost žaljivi. Se je pa na Trumpove obtožbe že odzval tudi vodja ameriške vohunske agencije James Clapper in seveda – kako presenetljivo – zanikal, da bi iz njegove agencije ušle kakršne koli informacije z oznako tajno. Je pa Trump prvič dejal, da je bila verjetno v ozadju hekerskih napadov, ki so potekali med predsedniško kampanjo, res Rusija. Potrdil pa je tudi to, da bosta sedaj, ko bo on opravljal funkcijo predsednika države, njegove posle v podjetjih prevzela starejša sinova.

Trump je sicer sklical novinarsko konferenco z razlogom, da bi pojasnil podrobnosti o njegovih poslovnih zadevah, vendar pa so prevladale druge teme. Dejal je, da nekatere informacije, ki so prišle v javnost, “nikoli ne bi smele biti napisane, kaj šele objavljene.” Prepričan pa je tudi, da so “to vse lažne, ponarejene informacije, ki se dejansko nikoli niso zgodile.” Dodal je še, da so jih napisali “bolni ljudje” in dali “to sranje skupaj … To je sramota.” Sicer je dejal, da ne more govoriti o tem, kar je slišal na sestanku obveščevalne agencije prejšnji teden, vendar pa je potrdil, da ima veliko prič in da bi bil ugled agencije močno pod vprašajem, če bi se izkazalo, da so le-te odgovorne za uhajanje informacij. “Mislim, da je sramotno, ker so obveščevalne agencije dovolile, da so se informacije, ki so uhajale, izkazale za neresnične in celo ponarejene. Mislim, da je to nespoštljivo … in da je to nekaj, kar bi naredili v nacistični Nemčiji in so storili.”

“Ti podatki so fikcija”
Spomnimo se, da so očitki leteli na Rusijo, češ da posedujejo škodljive informacije o poslovnih interesih, pa tudi o nesramnem videodokazu o Trumpovem zasebnem življenju, ki naj bi prikazoval, kako naj bi se Trump zabaval s prostitutkami v hotelu Ritz-Carlton v Moskvi, ko je bil tam na poslovni poti. Te podatke na 35 straneh je objavil BuzzFeed. Vendar pa je Trump vse njihove navedbe zanikal, prav tako tudi Rusi. Tiskovni predstavnik Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov, je dejal, da so ti podatki “fikcija” in “jasen poskus, da se škoduje rusko-ameriškim odnosom.”

Se je pa novoizvoljeni predsednik vprašal tudi o škandalu, ki je prevladoval med predvolilno kampanjo v ZDA, ko je šlo zopet za uhajanje informacij iz elektronske pošte demokratov. Trump je prvič dejal: “Mislim, da je bila Rusija,” a je dodal, da so bili računalniški vdori naročeni s strani drugih ljudi.

M. S.