fbpx

Trump za ponovno invazijo Afganistana, če talibani ne vrnejo nazaj ameriške vojaške opreme

Donald Trump (Foto: EPA)

Po ameriškem dokončnem umiku iz Afganistana imajo islamistični talibani dovolj razlogov za veselje, a vojni izkupiček, ki so jim ga ravnodušno prepustili Američani je razred zase. Talibani so ob prevzemu oblasti od ZDA prevzeli vojaško opremo, orožje in vozila v vrednosti 85 milijard dolarjev. Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump meni, da bi morali islamisti vso opremo vrniti nazaj v ameriške roke, če ne, pa bi morale ZDA ponovno vdreti v državo, vzeti nazaj opremo, ki so jo zapustili, ali pa jo vsaj uničiti.

V nedavnem komentarju glede ameriškega fiaska v Afganistanu je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump povedal, da bi morali Američani od talibanov zahtevati predajo vse opreme v vrednosti 85 milijard dolarjev, ki so jo sami pustili v državi. Če se to ne bi zgodilo, Trump zagovarja uporabo vojaške sile za odvzem zapuščene opreme ali najmanj njeno uničenje.

Američani so pri svojem umiku iz države talibanom prepustili vojaško premo, ki vključuje puške, oklepna vozila, helikopterje, letala in težko orožje. Mogoče je res, da talibani nimajo dovolj usposobljenih pilotov, da bi lahko letala in bojne helikopterje sami uporabljali, a so zato odlična orodja za propagando. Nič ne prikaže veličine talibanske zmage nad mogočno Ameriko, ki je dve desetletji okupirala državo, kot poziranje ob zapuščenem še delujočem ameriškem helikopterju. Gre za bojni plen brez primere.

85 odstotkov držav po svetu ima manjšo floto helikopterjev od talibanov
ZDA so v zadnjih dveh desetletjih v opremljanje in urjenje afganistanskih oboroženih sil vložile okoli 83 milijard dolarjev. Samo med leti 2013 in 2016 so ZDA po poročanju Daily Mail v Afganistan poslale skoraj 76.000 vozil, 600.000 sistemov orožja in 208 letal. V zadnjih letih je ministrstvo za obrambo v Afganistan poslalo še 7.000 strojnic, več kot 4.700 predelanih vozil Hummer in več kot 20.000 granat.

Foto: epa

Talibani v tem trenutku razpolagajo z voznim parkom, pred katerim se lahko skrije marsikatera vojska po svetu. Njihova flota helikopterjev Blackhawk je večja od 85 odstotkov držav na svetu.

Ivan Šokić