fbpx

Trump zaradi nepoštenih trgovinskih praks napovedal uvedbo novih carin na kitajske izdelke

Donald Trump in kitajksi predsednik Xi Jinping na srečanju na Kitajskem. (Foto: STA)

Ameriški predsednik Donald Trump je ob zaostrovanju trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko napovedal uvedbo novih carin v višini 10 odstotkov, tokrat na izdelke v vrednosti 200 milijard ameriških dolarjev.

Po poročanju portala Breitbart je Trump napovedal, da bodo carine v višini 10 odstotkov uvedene že 24. septembra, s 1. januarjem pa se bodo povišale na 25 odstotkov. V primeru povračilnih ukrepov s strani Kitajske, ki bi prizadeli ameriške kmete ter druge dejavnosti, pa je zagrozil z uvedbo carin na dodatne dobrine v višini 267 milijard dolarjev. “Kot predsednik sem dolžen zaščititi interese delavk in delavcev, kmetov, podjetnikov in države same. Moja administracija ne bo mirovala, ko bodo ti interesi ogroženi,” je ob tej priložnosti še dodal Trump.

Trump upa, da bo Kitajska prenehala izvajati nepoštene prakse
Državi sta sicer že nekaj časa v trgovinski vojni, odkar je administracija predsednika Trumpa proti Kitajski uvedla carine zaradi kraje intelektualne lastnine. Avgusta so tako ZDA uvedle carine na kitajske izdelke v vrednosti 16 milijard dolarjev, in sicer za motorna kolesa, železniške vagone in termometre, Kitajska pa se je odzvala z uvedbo carin na 333 različnih kitajskih proizvodov v enaki vrednosti. “Kitajska je imela veliko priložnosti, da bi se odzvala na naše skrbi,” je v ponedeljek povedal Trump in še enkrat pozval Kitajsko, da preneha izvajati nepoštene trgovinske prakse. Izrazil je upanje, da bosta situacijo rešila s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, do katerega je ob tej priložnosti še izrazil spoštovanje.

J. Ž.