fbpx

Trump zaradi pandemije covid-19 ustavil legalno priseljevanje v ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump. (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek napovedal, da bo “začasno ustavil priseljevanje” v ZDA. Razlog za ukrep,  ki ga v ZDA niso dočakali vsaj zadnja štiri desetletja naj bi bila pandemija covid-19, Trumpov ukrep pa naj bi podpirala velika večina ameriških državljanov.

Predsednik ZDA Donald Trump je najavil moratorium na uvoz delovne sile v ZDA, to bo prva zaustavitev priseljevanja v ZDA po štirih desetletjih, odkar je uvoz poceni delovne sile v državo postal modus operandi ameriških korporacij.

Razlog za uvedbo moratorija je 22 milijonov brezposelnih Američanov. “V luči napada nevidnega sovražnika, kakor tudi potrebe po zaščiti služb naših čudovitih ameriških državljanov, bom podpisal izvršni ukaz za začasen suspenz priseljevanja v Združene države,” je preko Twitterja sporočil Trump.

Trumpova administracija naj bi po poročanju CBS News uvedbo omenjenega ukrepa pripravljala že več tednov. Ipsosova raziskava javnega mnenja je po poročanju Breitbarta pokazala, da okoli 79 odstotkov vprašanih želi ustavitev priseljevanja v ZDA. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi v anketi Pew Research Center, kjer so rezultati pokazali, da več kot 80 odstotkov Američanov označuje množično priseljevanje v ZDA kot “grožnjo”.

Američani podpirajo Trumpovo odločitev
To ni prvič, da bi ZDA uvedle moratorij na priseljevanje. Zadnji tak ukrep, ki je ostal v zgodovinskem spominu je moratorij na legalno priseljevanje v času velike depresije. Takrat je število prišlekov v ZDA med leti 1931 in 1945 ostalo pod sto tisoč na leto.

Od leta 1999 je po legalni poti večina zelenih kart pripadla mehiškim, kitajskim in indijskim državljanom. Vrhovno sodišče v ZDA je junija 2018 potrdilo, da ima predsednik države zadnjo besedo pri priseljevanju v državo. S to odločitvijo sodišča je Trump dobil potrdilo, da lahko sam odloča kateri tuji državljani lahko in kateri ne smejo vstopiti v državo, če verjame, da za to obstaja nacionalni interes.

V primeru, ko je brez službe več kot 22 milijonov ameriških državljanov, je to kar 22 milijonov nacionalnih interesov zakaj ne dovoliti nadaljnjega priseljevanja v državo. Ob tem pa še kako pomembnih zdravstvenih razlogov v času pandemije covid-19 sploh nismo omenili.

Ivan Šokić