fbpx

Trump zavrnil prošnje za denarno pomoč zveznim državam, ki so dopuščale pustošenje izgrednikov po ameriških mestih!

Nasilni izgredi v ZDA, ki sta jih zakuhali skrajni levičarski BLM in Antifa. (Foto: epa)

Po pustošenju v številnih ameriških mestih, ki je sledilo smrti Georgea Floyda, si predstavniki lokalnih oblasti prizadevajo pridobiti finančno pomoč od zveznih oblasti, vendar pa je pred kakršnokoli pomočjo potrebno narediti resno analizo o tem, kaj so tako lokalni kot tudi državni oblastniki naredili za preprečitev ene največjih tragedij v ameriški zgodovini. Američanom je treba naliti čistega vina o tem, zakaj se je tragedija pripetila. Številni so namreč ostali brez sredstev za preživljanje. 

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je zavrnila prošnjo guvernerja Minnesote demokrata Tima Walza, ki je zaprosil za 16 milijonov dolarjev državne pomoči za obnovo zvezne države po tednih pustošenja, ki je sledilo smrti Georgea Floyda, s pričetkom v Minneapolisu. Pretekli petek je Walzev tiskovni predstavnik Teddy Tschann potrdil, da je bila 2. julija prošnja za pomoč zavrnjena. Slednja je bila sicer poslana Zvezni agenciji za izredne primere (FEMA), kar je povzročilo razočaranje pri lokalnih oblasteh, ki so prepričane, da gre za enega najtežjih obdobij v zgodovini že omenjene zvezne države, poroča zerohedge

V tednih, ko so se dogajali izgredi, je bilo namreč poškodovanih preko 1500 zgradb, in sicer kot posledica požarov, plenjenja in vandalizma. Pustošenje se je sicer pričelo po smrti že omenjenega Floyda, torej 25. maja. Po Walzovih besedah ​​je nastalo za več kot 500 milijonov dolarjev škode. Ob tem so bili najbolj prizadeti številna manjša podjetja, manjše trgovine, lekarne in pošte. Po navedbah lokalnih oblasti je šlo za enega večjih nemirov v ameriški zgodovini.

Levičarski izgredniki v ZDA, (Foto: posnetek zaslona)

Z njimi je mogoče primerjati le še nemire iz leta 1992 v Los Angelesu. Ob tej priložnosti je predstavnik republikancev Tim Emmer ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu poslal pismo iz katerega je razvidno, da je treba opraviti temeljit pregled tega, kako so oblasti zvezne države, obvladovale družbene nemire. Če se pričakuje, da bodo zvezne oblasti pomagale, je potrebno najprej slehernemu Američanu pojasniti, kaj je privedlo do takšne tragedije, z namenom da bi  v prihodnosti to preprečili.

Številne ameriške družine so, zaradi uničevanja tolp, ostale brez virov za preživetje

Sedanje ocene škode so namreč petkrat višje od prvotnih, vendar pa škode ni mogoče meriti zgolj v dolarjih, je še prepričan Emmer, saj je na tisoče Američanov trajno izgubilo svoj vir dohodkov. Obenem so bili onemogočeni tudi številni gospodarski načrti, mnoge družine v Minnesoti pa so prisiljene iskati alternativne vire preživetja. Na zvezni ravni še ni bila narejena ustrezna analiza ukrepov, ki so jih, oziroma jih niso, sprejeli predstavniki lokalnih ali državnih oblasti, da bi preprečili enega najbolj uničujočih državljanskih nemirov v ameriški zgodovini. 

Skrajni levičarji pustošijo po ZDA, (Foto: posnetek zaslona)

Iz ZDA sicer prihajajo šokantni posnetki pustošenja po ameriških mestih: “New York izgleda kot prizor iz Mad Maxa,” je nekdo naslovil kratek film na spletu, ki prikazuje resnost razmer v že omenjenem ameriškem velemestu, ki še najbolj spominja na prizore iz kakšnega Hollywoodskega filma. Posebej hudo je bilo med drugim v New Yorku, kjer smo lahko opazovali popoln kaos: Na cestah in pločnikih je bilo vse polno smeti, razbite avtomobilske šipe in množice podivjanih huliganov, ki so plenile kjerkoli so le mogle, obenem pa je prihajalo tudi do pretepov.

Domen Mezeg