fbpx

Trumpova administracija potrdila neomajno podporo Natu in pozvala Rusijo k umiritvi napetosti v Ukrajini

Podpredsednik ZDA Mike Pence in nemška kanclerka Angela Merkel (foto: epa)

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v nagovoru na münchenski varnostni konferenci danes potrdil neomajno podporo ZDA Natu in čezatlantskim odnosom. “Glede na to, koliko smo zanje žrtvovali, ne bi smel nihče dvomiti v podporo ameriškega predsednika Donalda Trumpa takšnemu partnerstvu,” je poudaril. Ponovil je tudi zavezanost ZDA krepitvi demokracije.

“Predsednik me je prosil, naj danes tukaj prenesem sporočilo in zagotovilo, da ZDA močno podpirajo Nato in bodo neomajne v naših prizadevanjih za to čezatlantsko zavezništvo,” je poudaril Pence.

Kot je dejal, ZDA želijo prijateljstvo z Evropo in vsemi narodi, “ki so krvaveli za naš pakt”. “Še naprej bomo dokazovali zvestobo, saj imamo skupno preteklost in imeli bomo skupno prihodnost,” je poudaril Pence.

Poziv za povečanje obrambnih izdatkov
Je pa evropske zaveznike tako kot že obrambni minister ZDA James Mattis pozval, naj povečajo svoje izdatke za skupni obrambni proračun. “Prišel je čas, da storimo več,” je poudaril. Članice Nata so se sicer zavezale, da bodo do leta 2024 obrambnemu področju namenile najmanj dva odstotka svojega bruto domačega proizvoda (BDP). Evropske države so trenutno v povprečju pri 1,5 odstotka, ZDA pa obrambi namenijo 3,6 odstotka BDP.

Angela Merkel je na konferenci ponovila zavezanost Nemčije dvema odstotkoma, ob tem pa poudarila, da povečanje obrambnih proračunov za več kot osem odstotkov letno ni izvedljivo.

Rusija še vedno ni umirila strasti v Ukrajini
Pence je izpostavil tudi, da bodo ZDA pod Trumpovim vodstvom močnejše kot kadar koli, Trumpova administracija pa bo obnovila arzenal demokracije. Rusijo je še pozval, naj okrepi svoja prizadevanja za umiritev napetosti v Ukrajini. Rusija se mora po njegovih besedah zavedati svoje odgovornosti glede uresničevanja mirovnega sporazuma iz Minska. Glede tega so ZDA neomajne, čeprav skuša Trump najti skupen jezik z Rusijo, je poudaril Pence.

M. P., STA