fbpx

Trumpova davčna reforma je zakon: Apple bo ameriškemu gospodarstvu prispeval 350 milijard dolarjev in ustvaril 20 tisoč novih služb

Foto: Twitter/iStock

Po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump konec lanskega leta izpolnil eno izmed svojih predvolilnih obljub in dosegel, da je senat potrdil predlog zakona o davčnih olajšavah, je bil ta deležen pogroma s strani mainstream medijev in demokratov, saj ti niso želeli razumeti, da bo reforma vplivala na to, da se bodo davki na dobiček podjetij znižali z zdajšnjih 35 na 20 odstotkov, kar bo pripomoglo k odpiranju novih delovnih mest in dvigu gospodarske rasti. To dokazuje ameriško podjetje Apple, ki bo med drugim tudi zaradi Trumpove davčne reforme v naslednjih petih letih prispevalo kar 350 milijard dolarjev za ameriško gospodarstvo. 

Po navedbah ameriškega CNBC-ja je podjetje obljubilo, da bo ustvarilo tudi 20 tisoč novih delovnih mest in odprlo novi kampus. Pričakovati pa je, da bo ta plačal davke v višini približno 38 milijard ameriških dolarjev, ki bodo ostali ZDA. Poleg tega je napovedal, da bo v naslednjih petih letih za naložbe porabil več kot 30 milijard dolarjev. Okoli 10 milijard dolarjev v kapitalskih naložbah bodo predstavljale naložbe v ameriške podatkovne centre, je sporočilo podjetje in dodalo, da bo porabljeni znesek v višini 5 milijard ameriških dolarjev kot del inovacijskega sklada.

Foto: iStock

Ustvarjanje novih delovnih mest bo vključevalo neposredno zaposlovanje, dobavitelje in njihove poslovne aplikacije, katerih porast je bil že načrtovan, novi kampus pa se bo osredotočil na podporo strankam. V skladu z novim obvestilom bo imel Apple na stotine milijard dolarjev v gotovini, ki bi jih lahko porabil za odkupe, dividende ali odkupe.

Foto: iStock

Raven igre za podjetje se bo dvignila
Napoved bo dvignila raven igre za podjetje, ki je na svetovni ravni najbolj dragoceno in predstavlja pomembno gonilo gospodarstva. To bo tako poskrbelo za nadaljevanje svoje prevlade in rasti v luči političnega pritiska na velika tehnološka podjetja. Apple je v izjavi še poudaril, da obstaja globok občutek odgovornosti, da povrnejo državi in ljudem, ki pomagajo pri doseganju uspeha. Leta 2016 je Trump sicer pozval Apple, naj zgradi veliko tovarno ali celo več tovarn v ZDA.

N. Ž.