fbpx

Trumpovi prvi telefonski pogovori: Govoril bo s trojico svetovnih voditeljev

Foto: epa

Donalda Trumpa čakajo danes kar trije pomembni telefonski klici. Preberite, koga bo poklical!

Donald Trump ne počiva. Danes ga čakajo kar trije pomembni telefonski klici – najprej se bo ločeno pogovarjal s predsednikoma Rusije in Francije, z Vladimirjem Putinom in s Francoisom Hollandom, na zvezi pa bo tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. To bodo prvi telefonski pogovori Trumpa kot ameriškega predsednika s svetovnimi voditelji.

Putin in Trump spet sprožata govorice
S Putinom se bo Trump pogovarjal zvečer po moskovskem času, v Moskvi pa so povedali, da bo Putin čestital Trumpu ob prevzemu predsedniškega mandata. Pogovorila se bosta tudi o ‘stanju dvostranskih odnosov’. Voditelja ZDA in Rusije sta sicer prvič govorila lani novembra, ko je Trump zmagal na ameriških predsedniških volitvah. Ker sta se takrat zavzela za normalizacijo odnosov med njunima državama, se v pričakovanju tokratnega pogovora pojavljajo govorice, da naj bi Trump razmišljal o rahljanju sankcij proti Rusiji. Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov teh govoric ni želel komentirati, poroča STA.

Kako bo potekal pogovor z Angelo Merkel?
Svetovni mediji pa ugibajo predvsem to, kakšen bo njegov pogovor z Angelo Merkel, saj so bile Trumpove izjave glede Nemčije različne. Po eni strani je kritiziral migrantsko politiko odprtih vrat Angele Merkel, hkrati pa jo hvalil kot osebnost. Merklova in Hollande, s katerim se bo Trump danes prav tako pogovarjal, pa sta se dan pred tem klicem sestala v Berlinu, kjer sta se zavzela za tesnejše sodelovanje znotraj Evrope.

M. S.