fbpx

Tudi Estonija odstopa od globalnega sporazuma o migracijah, ki se bo decembra sprejemal v Marakešu

Foto: STA

Estonija ne bo podprla globalnega sporazuma o migracijah ZN (GSM). Vlada se ni mogla zediniti o sporazumu, zato tega ne bodo sprejemali. Estonija je zadnja v vedno večji skupini držav, ki so odstopile od GSM, ki se bo decembra sprejemal v Marakešu, tako kot se je marakeška deklaracija.

“Ko smo oblikovali koalicijo, smo se strinjali, da sprejemamo odločitve s skupnim dogovorom,” je v izjavi za javnost povedal estonski premier Jüri Ratas, zakaj Estonci ne bodo sprejeli globalnega sporazuma o migracijah, ki sledi marakeški deklaraciji. Ratas vodi levosredinsko koalicijo.

Nestrinjanja glede GSM so se v Estoniji po poročanju avstrijskega spletnega portala Krone začela že prej. Medtem ko je zunanji minister Sven Mikser GSM podpiral, je temu ostro nasprotoval pravosodni minister Urmas Reinsalu in njegova konservativna stranka Pro Patria (v prevodu Za očetovino).

Vedno več držav nasprotuje sprejetju GSM
V PP so nasprotovali sprejetju GSM zaradi nevarnosti, da bi omenjeni pakt postal del ustaljenega mednarodnega prava in posledično omejeval nacionalno suverenost na področju migracij. Od GSM so poleg Estonije odstopile Avstrija, Češka, Bolgarija, ZDA in Madžarska, seznam držav pa se vztrajno veča.

Nadvse zanimivo je, kako je vedno bolj očitno; države, ki imajo tako leve kot desne vlade, nasprotujejo sprejetju GSM iz istega razloga, namreč, da je sporazum slab za same države, saj jim odvzema suverenost na področju migracij.

Ivan Šokić