fbpx

Tudi Hrvati imajo številna brezna, napolnjena s trupli: Komunisti 2 tisoč nedolžnih žrtev žive pometali v Husino jamo, da bi svoje zločine prikrili, pa so jih zasuli s smetmi!

Foto: Komunistički zločini

Tako kot v Sloveniji so tudi na Hrvaškem povsod prisotne sledi komunističnih zločinov. V dvesto metrov globoki Husini jami so odkrili kar 1.500 trupel, vanjo so komunisti večino žrtev pometali še žive. Sledove svojih zločinov pa so jugoslovanske oblasti skušale prikriti kar s smetmi.

V Husino jamo, ki se nahaja na planini Kamešnica na cesti med Sinjem in Livnom, so med 1.500 in 2.000 žrtev v imenu ideologije smrti – komunizma – partizani pometali kar žive. Jama je bila pred tem globoka 200 metrov, leta 1968 naj bi bila globoka 170 metrov, ko pa so komunistične oblasti pričele prikrivati sledove svojih zločinov in zasipati jamo s smetmi, se je njena globina zmanjšala na 50 metrov. Žrtve so bile iz lokalnega okolja, večinoma je šlo za prebivalce Cetinja in Livnega, še poročajo na spletni strani Komunisticki zločini.

 

Za množični umor ni nihče odgovarjal
Podobno kot v Sloveniji za ta zločin najhujše vrste ni nihče odgovarjal. Kot v drugih primerih množičnih pobojev pa so bile žrtve komunistov umorjene brez kakršnegakoli sojenja, in sicer med oktobrom 1944 ter koncem druge svetovne vojne.

Med Sinjem in Livnom vsako leto organizirajo mašo zadušnico za nedolžne žrtve, in sicer od leta 1999, pred tem pa se skoraj petdeset let ni smelo spomniti na nobeno izmed žrtev, ob kraju zločina pa ni bilo dovoljeno nobeno ustavljanje, kaj šele snemanje. Pobudnik komemoracij je bil prof. dr. fra Božo Norac – Kljajo, ki je upokojen profesor na katoliški bogoslovni fakulteti v Splitu.

(Vir: komunistickizlocini.net)

J. Ž.