fbpx

Tudi Kitajcev ne zanima več propadajoča kumrovška šola – spomenik indoktrinacije komunistov

Hrvaško ministrstvo za državno premoženje je potrdilo, da kitajska nepremičninska družba Zhongya do konca leta 2019 ni nakazala denarja za nakup stavbe nekdanje jugoslovanske politične šole v Kumrovcu. Potencialni kitajski vlagatelj se je lani edini prijavil na javni razpis in ponudil nekaj več kot 14 milijonov kun (1,9 milijona evrov). Stavba je bila zgrajena leta 1981 kot osrednja ustanova za politično indoktrinacijo jugoslovanskih komunistov. 

Hrvaška vlada je sredi junija lani odločila, da bodo poslopje, v katerem je obratoval tudi hotel, prodali kitajski nepremičninski družbi. Solastnica kitajske družbe Jiang Yu je pred tem večkrat obiskala Kumrovec in izrazila interes, da bi vložila denar v nekdanjo politično šolo in spominski park nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita v njegovi rojstni vasi.

A kitajski vlagatelj do 31. decembra lani ni nakazal celotnega zneska za nakup, je poročal novičarski portal index.hr. To je portalu potrdilo tudi hrvaško ministrstvo za državno premoženje, ki je pojasnilo še, da bodo obdržali skoraj 600 tisoč kun are (81 tisoč evrov). O nadaljnji usodi nepremičnine bo odločila hrvaška vlada na eni svojih naslednjih sej, so v četrtek še odgovorili za portal.

Stavba bo še naprej propadala
Hrvaška vlada je lani dvakrat ugodila zahtevi podjetnice Yu, da bi podaljšali rok za nakazilo denarja. Kitajska družba je pojasnila, da niso zmožni plačati nepremičnin zaradi zapletenih razmer v Hongkongu. Hrvaška je v preteklih letih večkrat neuspešno poskušala prodati popolnoma zapuščeno poslopje, ki z dvoriščem meri 27 tisoč kvadratnih metrov. Politična šola je imela v času delovanja na približno 6 tisoč kvadratnih metrih veliko dvorano s 380 sedeži, pet kabinetov, knjižnico, restavracijo, 150 sob, športno dvorano in zaklonišče.

Stavba je bila zgrajena leta 1981 kot osrednja ustanova za politično indoktrinacijo jugoslovanskih komunistov. Po osamosvojitvi hrvaške države so poslopje spremenili v hotel, v katerem so nekaj let bivali begunci iz vojne na Hrvaškem, piše STA. Nato pa je bilo poslopje opuščeno in propada že približno dve desetletji.

Rok Krajnc