fbpx

Tudi Macron ima svojo Jovevo: Vodilna kandidatka za evropske volitve je totalna polomija!

Nathalie Loiseau in Irena Joveva (Foto: epa, STA)

Do evropskih parlamentarnih volitev je le še nekaj tednov, a zdi se, da težave, s katerimi se sooča Šarec, pestijo tudi Macrona. Namreč, vodilni kandidatki, ki sta ju slovenski premier in francoski predsednik izbrala za evropske volitve, ne uživata zaupanja volivcev.

V Franciji tako kot v preostalih državah članicah EU poteka aktivna volilna kampanja za evropske parlamentarne volitve, a kot poroča Eurointelligence, stvari niso rožnate za francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Evropske parlamentarne volitve so se namreč po hitrem postopku spremenile v svojevrsten referendum o Macronovi vladavini. Macron ima za sabo že skoraj pol leta trajajoče neprestane proteste rumenih jopičev. S časom so ti vsekakor slabeli in na trenutke se je zdelo, da je Macronu uspelo uspešno preživeti turbulence, a potem, ko je za svojo vodilno kandidatko sam izbral 54-letno Nathalie Loiseau, so ti načrti splavali po vodi.

Loiseaujeva, podobno kot Šarčeva izbranka Irena Joveva, v javnosti ni navdušila. Spotika se od enega nastopa do drugega, zdi se, da nikoli ne ve, kaj bo povedala, karkoli pove oziroma naredi, pa posledično izzove še večje neodobravanje javnosti, zaradi česar se nato opravičuje in jezi tiste, ki so jo sprva podpirali.

Čudežni deček Nacionalnega zbora
Na drugi strani je vodilni kandidat Nacionalnega zbora Marine le Pen, 23-letni Jordan Bardella, ki ga opisujejo kot čudežnega dečka francoske politike. “Bardella se zdi popolnoma sproščen tako v intervjujih kot na večjih srečanjih, kjer spretno meša politične napade s pomirjujočo držo.”

Marine le Pen in Jordan Bardella (Vir: Twitter)

Loiseaujeva je razjezila politično korektne, ko je zase uporabila nesrečno primerjavo s cigani. Pred tem je novinarjem poslala uradno vabilo, naj se ji pridružijo pri maši na cvetno nedeljo, kar je zbudilo zgražanje v lastni stranki. Vabilo je zaradi tega preklicala. Poleg tega pa ni znala pojasniti, zakaj je bila kot študentka kandidatka na desničarski listi z “nekaterimi člani skrajne desnice”.

Vsekakor se ustvarja vtis, da se Macronova hišica iz kart vedno bolj maje. Skupni imenovalec stranke En Marche, ki jo je osnoval, ko je šel na volitve, je namreč zgolj on. To pa posledično pomeni, da stranka kot taka lahko obstane samo, dokler ima Macron moč. To smo videli že večkrat v Sloveniji. Te dni je mogoče najbolj aktualen ravno razkroj SMC zunanjega ministra Mira Cerarja, a tudi LMŠ je odvisen zgolj in samo od Šarca. Zaenkrat ima Šarec vso podporo osrednjih medijev. Čisto po naključju pa so med njegovimi največjimi podporniki ravno na POP TV, kjer je bila še do nedavnega zaposlena Joveva.

Ivan Šokić