fbpx

“Tudi na Hrvaškem se, kot pri nas, rojevajo mladi borci, ki so že ob rojstvu upokojeni …”

Foto: Wikimedia commons

Analiza javno dostopnih podatkov o pokojninah na Hrvaškem je razkrila, da se je v času hrvaške neodvisnosti rodilo več kot 12 tisoč novih upravičencev za borčevske pokojnine NOB. Je stanje v Sloveniji kaj boljše?

Analiza dostopnih podatkov o borčevskih pokojninah je pokazala, da je dolga “desetletja posvečena kasta upokojenih borcev NOB”, ki jih na Hrvaškem vodi predsednik zveze borcev Franjo Habulin, poskušala zakriti resnico o svojih pokojninah oziroma kako se te med člani družine lahko prenašajo celo na vnuke.

Naravnost absurden je podatek, da je ne glede na to, da se je druga svetovna vojna končala pred več kot 70 leti, po poročanju hrvaškega spletnega portala Maxportal število upravičencev do borčevske pokojnine vse od razpada Jugoslavije naraslo za 12 tisoč. To je nadvse absurdno, saj bi moralo po vsaki normalni logiki število borcev z vedno višjo starostjo samo še padati.

https://twitter.com/dragica12/status/967782422535458816

Naravni prirast na to ne bi smel vplivati. A temu na žalost ni tako. Po uradno dostopnih podatkih se je na Hrvaškem od leta 1996 do 1997 število upravičencev povečalo za 6.207, medtem ko se je med leti 2000 in 2001 število upravičencev do borčevskih pokojnin povečalo še za dodatnih 5.766 oseb.

Nad takšno statistiko so se pridušali tudi slovenski uporabniki Twitterja, kjer so zapisali: “Tudi na Hrvaškem se, kot pri nas, rojevajo mladi borci, ki so že ob rojstvu upokojeni …”

Ivan Šokić