fbpx

Tudi pri sosedih podirajo rekorde

Foto: epa

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 1209 novih okužb z novim koronavirusom. Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 5939 testih potrdili 542 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število primerov od začetka epidemije.

V Avstriji in na Hrvaškem beležijo največje število potrjenih okužb od začetka pandemije. V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 1209 novih okužb z novim koronavirusom. Že četrtič v tem mesecu so presegli več kot tisoč novih dnevnih okužb. Zaradi covida-19 je umrlo še osem bolnikov, skupno doslej 838, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Hrvaškem je trenutno 2026 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 361 bolnikov s covidom-19, 27  izmed njih je na ventilatorjih, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Zaradi covida-19 je v minulem dnevu umrla ena oseba, je danes še sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Do ponovnega izbruha je prišlo dokaj nepričakovano, saj je Hrvaška po poletnem valu uspešno znižala število okužb.

Največ novih okužb v osiješko – baranjski županiji
Največ novih okužb je bilo v osiješko-baranjski županiji, od koder poročajo o 56 primerih. Iz še dveh slavonskih županij poročajo o 38 novih okužbah. V splitsko-dalmatinski županiji so zabeležili 48 primerov. Iz primorsko-goranske županije prihajajo novice o 12 novih primerih, iz istrske pa o enem.

Ukrepi
Med ukrepi, ki naj bi pomagali zajeziti epidemijo, je omejitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so lahko odprti do polnoči. To omejitev so danes podaljšali še za 15 dni oziroma do 22. oktobra. Zaradi ukrepa so in bodo tudi v prihodnje zelo prizadeti predvsem zagrebški gostinci, ki zato nameravajo organizirati protest.

Protest zagrebških gostincev
Zagrebški gostinci bodo sicer danes z enourno protestno akcijo opozorili na težak položaj, v katerem so se znašli zaradi epidemije. Od države zahtevajo oprostitev plačila davka na dodano vrednost (DDV) do 1. marca 2021, znižanje DDV-ja na hrano in pijačo, vključno s kavo, pivom, vinom in brezalkoholnimi pijačami ter pomoč pri posojilih za likvidnost in investicijah.

Tako kot kolegi s hrvaške obale, ki so svoje nezadovoljstvo kazali v prejšnjih tednih, bodo tudi zagrebški gostinci svoje delo ustavili za eno uro. V akciji, poimenovani “2 do 12”, ki jo bodo začeli točno ob 11.58, lokalov sicer ne bodo zapirali, ampak gostov ne bodo postregli in ne bodo izdajali računov.

V središču Zagreba so protestirali tudi frizerji, ki so se pri tem sklicevali na veliko nižji DDV slovenskih frizerjev.

Aleš Ernecl