fbpx

Tudi Švedska napoveduje nove ukrepe, saj obstaja visoko tveganje tretjega vala: “Ni čas za sprostitev!”

Švedski premier Stefan Lofven (Foto: epa)

Če je Švedska dolgo veljala za državo, ki se z vsemi štirimi upira uvedbi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je sedaj slika povsem drugačna. Sproščen pristop obvladovanje epidemije se je namreč postopoma zaostril. Očitno pa so na Švedskem ugotovili, da nevarnosti še zdaleč ni konec, namreč švedska vlada se je odločila, da bo skrajšala delovni čas restavracij, v trgovinah pa bo omejila število kupcev. Premier Stefan Lofven je v sredo poudaril, da se želi država na vsak način izogniti tretjemu valu epidemije. 

“Ni čas za sprostitev,” je dejal Stefan Lofven tekom tiskovne konference, na kateri je najavil uvedbo novih ukrepov. Opozoril je, da obstaja veliko tveganje za tretji val okužb, če se ljudje ne bodo držali ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Po novih omejitvah se morajo vse restavracije na Švedskem od 1. marca dalje zapreti do 20.30 ure, ne glede na to, ali strežejo alkohol ali ne. Prejšnja pravila so namreč dovoljevala, da so bili lahko objekti, ki ne nudijo alkohola, odprti dlje.

Švedska agencija za javno zdravje uvaja tudi nova pravila za nadaljnje omejevanje števila ljudi, ki smejo vstopiti v trgovine, supermarkete in telovadnice. Švedom se svetuje, da naj gredo ven sami, torej brez družine ali prijateljev. Natančne številke glede dovoljene zasedenosti bodo objavljene. “Ne sme priti do gneče na bencinskih črpalkah ali v trgovinah, nikjer,” je bil jasen Lofven in pozval javnost, da naj se drži ukrepov socialne distance in s tem omeji širjenje virusa.

Novi sevi terjajo strožje ukrepe
V skladu z načrti bo vlada švedski agenciji za javno zdravje podelila tudi večja pooblastila za reševanje situacije s covidom-19, poroča Russia Today. Na začetku pandemije leta 2020 je bila Švedska deležna lažne hvale na račun odziva z sproščenim pristopom, vendar je bila pozneje prisiljena k uvedbi strožjih ukrepov, saj se je virus razširil, zahteval je več smrti po velikosti države, kot v sosednjih državah (na Norveškem, Danskem in Finskem).

Foto: epa

14-dnevna incidenca na Švedskem se je v zadnjih dveh tednih dvignila in sedaj znaša 445 na 100 tisoč ljudi. Različice virusa, vključno s sevom iz Brazilije, so odkrili tudi na Švedskem, zato je Lofven tudi dejal, da je “stanje še toliko bolj zaskrbljujoče”. V sredo je Švedska, ki ima 10,2 milijona prebivalcev, zabeležila več kot pet tisoč novih primerov okužbe in še 80 smrtnih žrtev zaradi covida-19. Skupno so do sedaj zabeležili 12.793 smrtnih žrtev.

Nina Žoher