fbpx

Turčija je zajela sestro vodje Islamske države: Bo ta razkrila informacije o teroristični skupini?

Foto: Twitter Na sliki je vodja islamske države Abu Bakr al-Baghdadi

V ponedeljek je turčija zajela Rasmijo Avad, 65-letno sestro ubitega vodje teroristične skupine Islamska država Abu Bakra Al Bagdadija, ki je storil samomor, ko so oporišče, kjer se je nahajal, obkolili ameriški komandosi Delta Force. Njegova smrt je nekoliko prizadela Islamsko državo, a ta je že imenovala njegovega naslednika in tako ostaja velika varnostna grožnja v Siriji in regiji.

Turčija je v ponedeljek ujela sestro nekdanjega vodje teroristične skupine Islamska država Abu Bakra Al Bagdadija, 65-letno Rasmijo Avad. Ta je skupaj z družino prebivala v kontejnerju na območju Sirije, kjer so turške sile konec prejšnjega meseca izvajale invazijo, potem ko so območje zapustile sile Združenih držav Amerike. Kot je pojasnil turški vojaški uradnik, so bili odrasli pridržani in so zaslišani, govorijo pa pod zagotovilom, da bodo ostali anonimni: “Takšna stvar je obveščevalni rudnik zlata. Kar ve o Islamski državi, lahko pomembno prispeva k našemu razumevanju skupine in nam pomaga ujeti še več zločincev.”

Al Bagdadijeva smrt je nekoliko prizadela Islamsko državo, ki še vedno ostaja velika grožnja
Kot še navaja Daily Mail, je bil Al Bagdadi stisnjen v kot s strani komandosov Delta Force, ko so zajeli oporišče v vasi Bariša v bližini Idliba na severu Sirije 26. oktobra. Ekstremistični klerik se je pri tem razstrelil s samomorilskim eksplozivnim pasom, v smrt pa je s seboj ponesel še dva izmed svojih otrok. Številni pripadniki te teroristične skupine pa so imeli več sreče, nekateri so pobegnili prek tihotapskih poti na severozahodu Sirije v zadnjih dneh bojev, medtem ko so se mnogi porazgubili tudi v puščavah Sirije in Iraka. Svetovni voditelji so sicer pozdravili Al Bagdadijevo smrt, a obenem so številni varnostni strokovnjaki opozorili, da je skupina, ki je terorizirala številne verske manjšine na območju svojega delovanja, še vedno velika varnostna grožnja v Siriji.

Foto: Printscreen

Islamska država že imenovala Al Bagdadijevega naslednika
Islamska država je v dneh po Al Bagdadijevi smrti že imenovala novega naslednika Abu Ibrahima Al Hashemija Al Kuraišija, a o njem ni znanega veliko, prav tako ni dobro znano, v kolikšni meri je bila prizadeta struktura skupine v zadnjem času. Visoki ameriški uradnik je prejšnji teden povedal, da Washington že proučuje novega vodjo Islamske države in njegov izvor.

Rok Krajnc