fbpx

Turčija na lovu za državnim sovražnikom Gülenom. EU jih poziva k spoštovanju človekovih pravic

Erdoganov sovražnik št. 1 Fethullah Gülen

Turški pravosodni minister Bekir Bozdag je danes izjavil, da Turčija prejema obveščevalne podatke, ki kažejo, da bi lahko klerik Fethullah Gülen skušal pobegniti s svojega doma v ZDA. Kot je dodal Bozdag, bi lahko Gülen, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za spodleteli puč, pobegnil v Avstralijo, Mehiko, Kanado, Južno Afriko ali Egipt.

Gülen, nekdaj zaveznik, sedaj pa že nekaj let sovražnik številka ena turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, že desetletja živi v prostovoljnem izgnanstvu v Pensilvaniji v ZDA. Turčija je ZDA posredovala dokumentacijo z zahtevo za njegovo izročitev, o čemer Washington za zdaj ni odločil. Ankara je že v preteklosti neuspešno zahtevala Gülenovo izročitev. Iz Egipta so že sporočili, da niso prejeli njegove prošnje za politični azil.

Klerik, ki je na čelu vplivnega islamsko-nacionalističnega gibanja Hizmet, vsakršno vpleteno v spodleteli državni udar v noči na 16. julij zanika.

Bruselj svari Turčijo k spoštovanju človekovih pravic
Turško vlado pa je Evropska komisija znova pozvala k spoštovanju načel pravne države, človekovih pravic in temeljnih svoboščin. To sporočilo sta v sredinem telefonskem pogovoru turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Cavusogluju posredovala tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Federica Mogherini.

Turška vlada je v sredo po poročanju tujih medijev objavila odlok, v skladu s katerim je odredila zaprtje več deset medijev. Med temi so tri tiskovne agencije, 16 televizijskih postaj, 23 radijskih postaj, 45 časopisov, 15 revij in 29 založniških družb. Imen medijev v uradnem listu niso objavili.

Turške oblasti so takoj po zatrtju poskusa državnega udara sprožile obširno čistko v vojski, policiji, sodstvu, šolstvu in medijih. Tarča so privrženci imama Fethullaha Gülena, ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje, da stoji za poskusom udara.

M. P., STA