fbpx

Turčija odprla mejo za ranjene begunce

Foto: epa

Združeni narodi so Turčijo nedavno pozvali, naj odpre meje za Sirce, ki bežijo iz obleganega Alepa. Turčija je zaenkrat omogočila prehod meje ranljivim skupinam in ranjenim beguncem, ki jih bodo oskrbeli v turških bolnišnicah.

Tiskovni predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce William Spindler je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da Turčija po novem sprejema omejeno število ranjenih in ranljivih skupin, a meja načeloma ostaja zaprta. “Turčijo prosimo, naj svojo mejo odpre za vse civiliste iz Sirije, ki bežijo pred nevarnostjo in iščejo mednarodno zaščito,” je še dejal Spindler.

Na sirski strani meje na vstop v Turčijo čaka več deset tisoč ljudi, ki so zbežali z območja Alepa. Po različnih podatkih naj bi na tem mejnem območju obtičalo od 10.000 do 50.000 ljudi.

Z območja Alepa in okoliških krajev na severu Sirije je zaradi ofenzive vladnih sil na položaje upornikov v zadnjih dneh po podatkih ZN zbežalo več kot 31.000 ljudi, begunski tabori v Turčiji na meji s Sirijo pa so preobremenjeni.

 

Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je v ponedeljek opozoril, da bi se zaradi najnovejšega nasilja v najhujšem primeru na beg v smeri turške meje lahko podalo do 600.000 ljudi. Turška vlada pa se zavzema, da bi begunce oskrbeli zunaj Turčije.

V. V., STA