Turški bankir za sodelovanje pri iranskem pranju milijarde dolarjev obsojen na 32-mesečno zaporno kazen

Foto: Twitter

Ameriško sodišče je zaradi sodelovanja v zgodbi pranja denarja na dve leti in sedem mesecev obsodilo turškega bankirja, ki ni upošteval uvedenih mednarodnih sankcij proti Iranu. Kot kaže, je ameriški pravosodni sistem bistveno bolj učinkovit kot slovenski, saj je policija s pomočjo politike milijardno pranje denarja v NLB povsem prikrila. 

47-letni bankir Mehmet Hakan Atilla je bil namestnik generalnega direktorja za mednarodno bančništvo pri turški državni banki Halkbank, ki so jo ameriški tožilci označili kot središče sheme za izkrivljanje sankcij. Sojenje bankirju Atillu, ki razkriva primer korupcije v Turčiji na visoki ravni, je po navedbah ameriškega New York Timesa pustilo madež na turško-ameriških odnosih.

Atilla naj ne bi bil idejni vodja sheme
Tožilci so zahtevali 20-letno kazen, pri čemer pa so zatrdili, da je bil Atilla strokovnjak za sankcije, ki je pomagal pri načrtovanju in izvajanju sheme, pri čemer pa naj bi skrbel tudi za prikrivanje le-te pred ameriškimi uradniki. Vendarle pa se je sodnik iz zveznega okrožnega sodišča Richard M. Berman odločil, da kljub temu, da je Atilla prispeval k pospeševanju sheme, naj ne ni bi predstavljal idejnega vodjo prevare. “Gospod Atilla je bil nenaklonjeni udeleženec in nekdo, ki je le sledil ukazom, ki so bili po mojem mnenju neprimerni,” je ta zatrdil.

Foto: Twitter

Odvetniki Atille so v obrambo svoje stranke dejali, da je bila njegova vloga razmeroma majhna, zlasti v primerjavi s poslovnežem Rezo Zarrabom, ki velja za dobro povezanega turško-iranskega trgovca z zlatom in se je znašel skupaj z Atillo in sedmimi drugimi turškimi in iranskimi obtoženci. 34-letni Zarrab je sicer priznal krivdo in v postopku sodeloval z oblastmi, ki so v sodnih spisih zatrdile, da je Atilla skupaj z  Zarrabom in drugimi uporabljal Halkbank z namenom pranja milijarde dolarjev od prodaje iranske nafte.

N. Ž.

 • FORT WORTH

  Ja, ce bi Ameriska sodisca sodila v Sloveniji, bi veleizdajalec kucan dobil zjutraj do prvega odmora 25 dosmrtnih..
  Pri nas so mu pa potrdili mastni dodatek k ze tako nezasluzeni slovenski penziji !!!

  • stajerc5

   Doloceni se zavedamo, samo zelo redki smo, ker je Slovenski narod politicno mrtev oz. rdeci sampon je bil tako mocan, da mu je tezko sprati rdece usi iz zagnojenega lasisca.
   Lahko me vsi pospukate, ampak, povprecen zlovenec je ena navadna politicna rit, dokler ima za cike in enega piveka… Na zalost!
   Tak imamo.

   • slosin

    kar si reku, si reku…amen

 • Franjo Trojner

  Pri nas pa vsi vpleteni v afero pranja 1 milijarde € v LJ državni banki uživajo v svojih podkupninah in grejejo sedeže pomebnih služb, v bankah, gospodarstvu in v državni upravi, brez vseh problemov opravljajo tudi politične in državniške
  funkcije, ali pa se samo brezskrbno, brez strahu punih žepov sončijo kje v tujini, kar je tako značilno za vsako in tudi našo globoko državo.
  MASOVNO NA BLIŽNJIH PARLAMENTARNIH VOLITVAH GLASUJMO ZA DOMOLJUBNO STRANKO SDS, KI JE EDINA SPOSOBNA NAREDITI RED V DRŽAVI IN VSE TE AKTERJE GLOBOKE DRŽAVE POSPRAVITI V AREST, KJER BI RESNICI IN PRAVICI NA LJUNO ŽE ZDAVNAJ MORALI ŽDETI!

  • Steiermark

   Tej drhali se nebo nič zgodilo, dokler bodo tako, kot njihov kamerad kralj prodajalcev solate, “proti Janši”!

   • Franjo Trojner

    Potrpi še malce, z Janšo in stranko SDS zagotovo in nezadržno prihaja čas REDA!
    DA tudi pravnega reda! Malce me samo skrbijo majhne kapacitete zavodov za prestajanje kazni in pa slaba železniška in cestna infrastroktura. No se bomo že znašli, tokrat moramo biti res DOSLEDNI!

 • lado

  volili ste to levo komunistićno mafijo ,morilsko ,izdajalce slovenskega naroda in to še kar delate !! ne hinavte nezadovoljstvo ,ker vam to PAŠE !!! DRUGAČE BI BILI ŽE NA CESTI IN POTOLKLI TO GOLAZEN ,vi pa čakate na radarje ,bedaki ,kar naj vas okradejo DO KOŽE !!!!!! BUTNSKALE !!!!!!!! SPET JIH VOLITE ;HAHAHA !!!!!!!!!!!!!!

  • FORT WORTH

   Ce prides v Lublano za 25 maj prinesi drzavno zastavo in domoljubje…

   • Marjan

    Koji jadnici. hahahahhahahahahah

 • Antonius

  Najmanj 32 mesecev zapora bi si poleg vseh slovenskih *ostalih*, zaslužil tudi naš sedanji predsednik države, ker je takrat, ko so v NLB in NKMB prali denar, predsednik vlade Pahor po naročilu Kučana in njegovih, pokončen in neodvisen vztrajal, da bo ubogljivo, a pogumno gledal stran.

 • PIA PlA

  Razlika med pravno državo in našim mafijskim pravom je kot razlika med psom in mačko:

  A dog thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me and take good care of me…THEY MUST BE GODS!!!!!

  A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me and take good care of me….I MUST BE A GOD.

 • xtc

  Baje ZDA vse blj zanimajo pralci denarjav NLB,zato je ZDA veleposlanik že zaslišal Brodnjaka-očitno bo treba imena poslat v ZDA.

 • Franc Šink

  In kaj ima ta Turška baraba opravka z barabami NLB ? to mi glede iz vsebine članka nikakor ni jasno.

 • večni srb

  Eh,verjetno je škodoval ameriškim interesom in so zanj zahtevali sankcije, ZDA imajo svoje interese, Turčija in Iran pa spet svoje lastne, ki niso nujno isti in se med seboj ne dopolnjujejo.

  Turčija seveda mora ubogat, če so jim zgleda predali kar cel rešen primer, kakšna država bi bila to, če ne bi naredili kar jim piše v lastnem zakonu.
  Bolj zanimivo se mi zdi, da tudi turki ne začnejo preiskave o ameriških agentih oziroma o načinih in sredstvih, ki jih uporabljajo za sestavljanje podobnih konstruktov. TUdi nezakonito špijuniranje je namreč hud mednarodni zločin.

 • Olga2345

  Bravo Američani! Ko naredite red doma, pridite se k nam! Zdaj vidimo, zakaj levaki hodijo le v Rusijo….in zakaj ima Štefka Kučan račun z 220 milijoni dolarjev v Mehiki… ostalo ima Milan v Švici? Bo treba raziskati…!

 • janez.pokoncni

  Zaradi SODELOVANJA bodo zaprli “pol sveta” tiste, ki so prali pa bodo naši vrli sodržavljani namestili še 1x v parlament.