fbpx

Erdogan znova grozi, da bo Turčija odprla vrata in migrantom omogočila vstop v Evropo!

Foto: epa

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan grozi, da bo Turčija odprla vrata migrantom za pot v Evropo, če ne bo zagotovljena mednarodna pomoč za varno območje v severnem delu Sirije. Ob tem je napovedal, da namerava preseliti milijon migrantov v severnem delu Sirije.

Turčija gosti več kot 3,6 milijona registriranih Sircev, je razvidno iz podatkov agencije Združenih narodov za begunce. Nadzoruje dele severne Sirije, kjer vzpostavlja varno cono skupaj z ZDA. 350 tisoč Sircev se je že vrnilo, kmalu pa bi jih lahko sledilo še več. “Naš cilj je, da se vsaj en milijon naših sirskih bratov vrne nazaj v varno cono, ki jo bomo vzpostavili tekom naše 450 kilometrov dolge meje,” je Erdogan dejal v govoru v Ankari.

Želi logistično podporo
“Zagovarjamo stališče, da bi morali vzpostaviti takšno varno območje, da bi lahko mi kot Turčija gradili mesta tam namesto šotorskih mest, ki so že tam. Dajmo jih preseliti v varne cone. Dajte nam logistično podporo in lahko pričnemo z gradnjo bivališč, kar bo pripomoglo pri zagotavljanju humanitarnih življenjskih pogojev,” je izpostavil Erdogan in zagrozil, da če ne bo prišlo do uresničitve, bo potrebno odpreti vrata.

Foto: epa

“Ali boste zagotovili podporo, ali pa nam boste morali oprostiti, vendar mi tega bremena ne nameravamo nositi sami. Nismo uspeli dobiti pomoči mednarodne skupnosti, ki se imenuje Evropska unija,” je po poročanju Euronews izpostavil Erdogan.
Spomnimo. Turčija se je v preteklosti zavezala, da bo v okviru sporazuma med Ankaro in Brusljem iz leta 2016 omejila tok migrantov v Evropo v zameno za pomoč v višini več milijard evrov. Sicer je res, da so vnovični boji v Idlibu v zadnjih tednih, sprožili možnosti za nov val migrantov na meje Turčije, a strokovnjaki opozarjajo, da opozarjanje glede migrantov v kontekstu varne cone Erdoganu omogoča vršenje pritiska na Evropo in ZDA.

Hana Murn