Turški predsednik Erdogan napoveduje “vojno med križem in polmesecem”, kot odgovor na zaprtje mošej v Avstriji

Foto: epa.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ostro napadel avstrijsko odločitev, ko je ta nedavno zaprla sedem mošej in posledično izgnala imame, ki jih financira Turčija. Dejanje je označil kot premik proti islamu, obenem pa obljubil, da se bo odzval. “Ti ukrepi, ki jih je sprejel avstrijski premier, vodijo svet v vojno med križem in polmesecem”.

Avstrijska vlada je svojo odločitev razglasila v petek, kot del kampanje vladajoče koalicije proti radikalni islamski ideologiji in vplivom držav kot je Turčija, v avstrijsko islamsko skupnost, poroča BreitBart. Mediji poročajo, da naj bi bilo med 40 in 60 imamov, vključno z njihovimi družinami, izgnanih. Imami so vsi obtoženi prejemanja sredstev iz tujine, uradne preiskave pa so se že  začele v 11 primerih. Dvema imama je bilo že zavrnjeno podaljšanje bivanja v Avstriji.

Ena izmed mošej, ki jo bodo zaprli je mošeja Sivi volkovi v Antonsplatzu, kjer so uprizorili predstavo bitke za Galipoli med prvo svetovno vojno. Preostalih šest mošej je na Dunaju, v Zgornji Avstriji in na Koroškem, kjer je salafistična ideologija že močno razširjena.

Erdogan je v soboto dejal: “Pravijo, da bodo izgnali naše verne može iz Avstrije. Ali mislite, da se na to ne bomo odzvali? To pomeni, da moramo nekaj storiti.” V Avstriji namreč živi okrog 360 tisoč ljudi turškega porekla, od tega 117 tisoč turških državljanov.

Foto: epa (slika je simbolična)

Odnosi med Avstrijo in Turčijo so napeti vse od neuspelega državnega udara na Erdogana leta 2016, ki mu je sledil val aretacij. Lansko leto, ko je Turčija pripravila referendum o širitvi predsedniških moči pa so se napetosti med Dunajem in Ankaro še povečale. Nova politika je prišla po številnih incidentih, kjer so bile vključene mošeje v Avstriji, vključno s tisto, kjer so islamisti kovali zaroto, da bi v Avstriji uvedli islamski kalifat. Tudi prejšnji teden se je zgodil eden takšnih, ko so v turški mošeji objavili slike otrok, ki so se zaprisegli turški državi.

A. G.