fbpx

Twitter ne bo onemogočil dostopa do družbenega omrežja talibanom – razlog tiči v tem, da je drugi največji delničar savdski princ?

Saudski princ Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud je drugi največji delničar Twitterja. (Foto: epa)

Za razliko od nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, lahko Talibani mirno uporabljajo družbeno omrežje Twitter. Njegov drugi največji delničar je namreč savdski princ Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud.

Na družbenem omrežju Twitter že dalj časa sistematično cenzurirajo in blokirajo posameznike, politike in aktiviste, ki si drznejo misliti s svojo glavo. Nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu so na primer prepovedali rabo družbenega omrežja, ker naj bi pozival k uporu. V resnici je pozival ljudi naj se odpravijo domov.

Veliko bolj tolerantni pa so na Twitterju do talibanov, radikalne islamistične organizacije, ki je te dni prevzela oblast v Afganistanu. Da je kaj takega možno, gre zahvala savdskemu princu Alwaleedu Bin Talalu Bin Abdulazizu Alsaudu, ki je drugi največji delničar Twitterja. Mimogrede, ravno bin Talal in Trump sta v preteklosti že večkrat medsebojno obračunavala prek družbenega omrežja.

Hašodži s svojim mecenom, princem Alwaleedom bin Talalom (vir: twitter)

Če k temu dodamo dejstvo, da je savdska kraljeva hiša dolga leta podpirala in financirala mudžahedine v Afganistanu, stike z Osamo bin Ladnom so uradno prekinili šele v 90. letih, a so v kontaktu z vodjo teroristične Al Kaide ostali preko nedavno ubitega savdsko-ameriškega operativca Džamala Hašodžija.

Džamal Hašodži z raketometom pozira s pripadniki Al Kaide (vir: twitter)

Druga družbena omrežja terorističnih organizacij ne tolerirajo
Twitter vseeno vztraja, da tiskovni predstavniki talibanov ne kršijo pravil uporabe socialnega omrežja in lahko še naprej svoje sledilce obveščajo o najnovejših stvareh povezanih s talibani. Drugačnega mnenja so na Facebooku, kjer se zavedajo da so talibani v skladu z ameriško zakonodajo obravnavani kot teroristična organizacija in kot taki prepovedani na družbenem omrežju. Podobno držo so privzeli na YouTubu ki je v lasti Googla ter na aplikaciji WhatsApp, ki je v lasti Facebooka. Terorističnih organizacij tam ne tolerirajo.

Ivan Šokić