fbpx

Ubil je že skoraj štiri tisoč ljudi, pa vseeno ostaja zelo priljubljen voditelj

Rodrigo Duterte (Foto: epa)

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte glede na javnomnenjske raziskave ohranja zelo visoko – kar 80-odstotno – priljubljenost med Filipinci, čeprav je v času njegovega mandata pobil več tisoč ljudi, ki so se domnevno ukvarjali s preprodajo prepovedanih drog. 

V zadnji javnomnenjski raziskavi kar 80 odstotkov ljudi podpira filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, medtem ko ga je junija podpiralo 82 odstotkov Filipincev. Odkar je Duterte pred 15 meseci prevzel vodenje te več kot 100-milijonske države, je takoj začel z državno akcijo pregona uporabnikov in preprodajalcev prepovedanih drog, v kateri je do zdaj življenje izgubilo 3900 ljudi.

Prizor s filipinskih ulic. (Foto: epa)

Filipinski predsednik se sooča z očitki, da med njimi niso samo kriminalci, temveč tudi drugi, ki niso imeli povezav s prepovedanimi drogami, zato je njegova velika podpora še toliko bolj presenetljiva. Kljub političnemu hrupu in močni opoziciji proti Duterteju, ta kot močan voditelj ostaja zelo priljubljen med Filipinci, ki v veliki meri odobravajo njegove predsedniške cilje, za Reuters ocenjuje politični analitik.

C. Š.