fbpx

Učinkovitost kitajskih cepiv nižja od evropskih in ameriških

Kitajsko cepivo Sinpharm se je izkazalo za 72,5-odstotno učinkovito, klinične preizkuse pa so opravljali tudi v Pakistanu (Foto: epa)

Kitajska ima trenutno na voljo tri cepiva, medtem pa so dve cepivi razvili s pomočjo državnega podjetja Sinopharm. Prvo cepivo imenovano kar Sinopharm so razvili skupaj s pekinškim inštitutom in je bil za splošno cepljenje odobren decembra lani. Kasneje so v Wuhanu razvili drugo cepivo imenovano Sinovac, njegova učinkovitost pa je po prvih rezultatih 72,5-odstotna. S pomočjo vojske pa so na kitajskem razvili tudi cepivo CanSino, katerega učinkovitost je nekoliko nižja, in sicer 65-odstotna. CanSino pa sicer še čaka na dovoljenje za splošno uporabo, trenutno pa ga uporabljajo samo za nujne primere v Mehiki in Pakistanu. 

Cepivo za covid-19, ki ga je izdelala Wuhanska hčerinska družba kitajskega podjetja Sinopharm ima 72,5-odstotno stopnjo učinkovitosti, je sporočilo podjetje po mesecih tretjega dela kliničnih preizkusov v več državah po svetu. Prvič se je zgodilo, da je podjetje izdalo podatke o učinkovitosti cepiv, kljub temu, da ni navajalo le številk. V sredo je svoje vmesne analize rezultatov sporočilo tudi podjetje CanSino, ki je po končnih preizkusih ugotovilo, da je učinkovitost njihovega cepiva 65-odstotna, navaja The coronavirus pandemic.

Po objavljenih rezultatih podjetje, ki izdeluje cepivo CanSino upa, da bo njihovo cepivo kmalu odobrena tudi za splošno uporabo na Kitajskem, saj so oddali svoje zahtevke za odobritev kitajski nacionalni upravi za zdravila, medtem pa ga že za nujne primere uporabljajo v Mehiki in Pakistanu. Sinopharmu so odobrili že oba cepiva, pekinški je bil že odobren decembra, medtem pa je wuhanski bil odobren letos februarja.

Cepivo Sinovac dosega 50,6 odstotno učinkovitost, a je v 90 odstotkih primerih učinkovit zoper določene simptome covid-19  (Foto: epa)

Cepivo Sinovac so za splošno uporabo na Kitajskem odobrili februarja. Sprva so ugotovili, da je cepivo zagotavljalo le 50,6-odstotno učinkovitost pri preprečevanju bolezni covid-19 v kliničnem testiranju zdravstvenega kadra v Braziliji, a je doseglo 91-odstotno učinkovitost na manj obširnem kliničnem testiranju v Turčiji. Državno podjetje Sinopharm tako postaja prvo podjetje, ki so mu odobrili obe cepivi.

Cepivo CanSino še čaka na odobritev kitajskih regulatorjev
Podjetje CanSino je sporočilo, da je učinkovitost njihovega cepiva 65-odstotna pri zaščiti ljudi pred koronavirusom njihov novi produkt pa naj bi zagotavljal kar 90-odstotno učinkovitost pri zaščiti pred različnimi simptomi bolezni. Cepivo je bilo razvito v sodelovanju z akademijo za vojaške in medicinske študije, ki jo vodi Ljudska osvobodilna vojska in je izvajala svoje prve teste s cepivom v Wuhanu že marca lani. Chen Wei, general omenjene vojske je bil eden izmed štirih ljudi, ki je prejel priznanje s strani kitajskega predsednika Xi Jinpinga za izjemne zasluge pri zamejevanju bolezni covid-19.

Cepivo CanSino so med drugim klinično testirali na posameznikih v Pakistanu (Foto: epa)

Kljub vsemu napredku kitajskih farmacevtskih podjetij pri razvoju cepiva zoper koronavirus pa nekateri tuji voditelji niso prepričani v kitajsko transparentnost. V začetku meseca februarja je denimo francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da “ni absolutno nobenih” informacij o kitajskih cepivih in da niso tako zanesljiva, kot cepiva na zahodu. Za primerjavo – Pfizerjevo cepivo dosega 95-odstotno učinkovitost, Cepivo Moderne pa 94,1-odstotno učinkovitost, medtem ko je po prvih dognanjih nekoliko manj učinkovit pri starejših od 65 let.

Evropa je ena redkih kontinentov, kjer primanjkuje zalog cepiva. Madžarska je denimo zakupila kitajska cepiva, saj je Astra Zeneca napovedala motnje v dobavi cepiva, zaradi izpadov v proizvodnji. Nasprotno pa bo še morala Kitajska odobriti cepiva, ki ne izhajajo iz njihovega ozemlja.

Sara Rančigaj