Učiteljica, ki ni želela uporabljati izmišljenih zaimkov, ostala brez službe

Slika je simbolična (Foto: Pixabay)

Na Švedskem je delo izgubila profesorica, ki se ni želela podrediti kolektivni norosti in ustreči dijaku, ki se je razglasil za nebinarno osebo in samo zanj uporabljati imaginarne osebne zaimke. Zaradi svojega vztrajanja pri spoštovanju resničnosti je ostala brez službe, šola pa mora družini zblojenega najstnika plačati 15 tisoč evrov odškodnine.

Odpuščena profesorica po poročanju Remix News vztraja, da je bila do družine problematičnega dijaka spoštljiva, a je želela zaščititi jezik v šolskem sistemu pred ideologijo. Tako je za dijaka, imenovanega “Saga”, vztrajno uporabljala zaimke, ki mu pritičejo, in ne izmišljenih zaimkov, ki so jih v švedsko besedišče dodali leta 2015 in označujejo osebke, ki niso ne moški ne ženske.

Saga ni resnično ime problematičnega dijaka, ki vztraja, da je nebinarna oseba. Tako so ga zgolj oklicali švedski mediji. Po trditvah švedskih medijev naj bi Saga vztrajal, da profesorica uporablja spolno nevtralni osebni zaimek “Hen”, ker naj bi mu to pomagalo pri psiholoških težavah, ki jih je imel zaradi težav s svojo spolno identiteto. Še en klasičen primer, kjer se mora svet prilagoditi norcu, namesto da bi se norca poslalo na zdravljenje.

Dijaku 15 tisoč evrov odškodnine

Učiteljica ni popuščala. Izpostavila je, da ji njena krščanska vera preprečuje, da bi lagala, ravno tako pa je vztrajala, da mora jezik v šolskem sistemu ostati prost ideoloških vplivov. S tem se ni strinjal švedski varuh človekovih pravic, ki je obnašanje profesorice, zveste resnici, označil za obliko nadlegovanja in diskriminacije, proti kateri bi se morali boriti.

Šola je zaradi tega morala dijaku izplačati 15 tisoč evrov odškodnine, profesorica pa je izgubila službo. Saga in njegovi starši so nad odločitvijo švedskega sistema navdušeni.

Ivan Šokić