fbpx

Udeleženci novoletnega praznovanja na Times Squaru v New Yorku bodo morali biti cepljeni, nositi maske in upoštevati socialno distanco

Foto: Pixabay

Epidemija novega koronavirusa bo po svetu zaznamovala tudi letošnje božično-novoletne praznike. Nošenje mask in socialna distanca bosta denimo obvezna za udeležence letošnjega znamenitega silvestrovanja na Times Squaru v New Yorku, je v četrtek sporočil župan Bill de Blasio.

Običajno je bil v času novega leta dovoljen dostop 58 tisoč ljudem, navajajo v kabinetu newyorškega župana. Letos pa bo število omejeno na okoli 15 tisoč ljudi. Prav tako obiskovalci ne bodo smeli dostopati na lokacijo praznovanja do 15. ure, ampak veliko pozneje kot prejšnja leta.

Nove zahteve so v veljavi poleg zahteve po cepljenju, ki je že veljala za skoraj vse udeležence, starejše od petih let. Do napovedi dodatnih ukrepov v zvezi s silvestrovanjem je prišlo, ko so v New Yorku opazili naraščajoče število primerov covida, ki se večinoma pripisuje različici virusa omikron. Omikron je zelo prenosljiv, vendar so študije pokazale, da naj bi bil manj resen kot druge različice covida-19.

“Veliko razlogov je za praznovanje in ti dodatni varnostni ukrepi bodo poskrbeli, da bo v celoti cepljena množica varna in zdrava, ko bomo vstopili v novo leto,” je poudaril župan Bill de Blasio.

Na Times Squaru je v navadi, da na drog dvignejo slavno kroglo, nato pa to pričnejo spuščati minuto pred polnočjo. Točno ob polnoči pa se ta ustavi. Organizacija Times Square Alliance, ki vodi priprave na spuščanje krogle, je sporočila, da bo za večino udeležencev zahtevala dokazilo o polnem cepljenju proti novemu koronavirusu.

Foto: epa

Župan je prepričan, da bo mesto premagalo zdravstveno krizo
“Vemo, da je cepljenje ključno, in vemo, da so poživitveni odmerki še posebej učinkoviti proti omikronu. Naši strokovnjaki v zdravstvu so glede tega zelo jasni,” je povedal župan. “Očitno je, da se vsak dan osredotočamo na krizo covida-19, na izziv omikrona in na to, kako ga premagati, in zelo sem prepričan, da ga bo to mesto premagalo. Pravzaprav se zdi, da bo to zelo kratko obdobje – intenzivno in zahtevno – vendar zelo kratko, imamo namreč veliko orodij, s katerimi se lahko borimo,” je dodal po poročanju ameriškega Breitbarta.

Nina Žoher