Ugledni ameriški pravnik: FBI preiskava proti Trumpu se je izkazala za kup neosnovanih laži, ki so jih širili pripadniki globoke države

Foto: epa

Z objavo Muellerjevega poročila o FBI-preiskavi povezav med Trumpom in Rusijo je postalo jasno, da je zvezni preiskovalni urad svojo preiskavo proti ameriškemu predsedniku začel na podlagi lažnih trditev. Analizo je za National Review zapisal ugledni ameriški pravnik Andrew C. McCarthy.

“Trumpova kampanja je morala vedeti, da Rusija poseduje e-maile, povezane s Hillary Clinton,” je bila premisa, na kateri so pri FBI po pisanju National Reviewa zgradili 22 mesecev trajajočo preiskavo, ki ni dala “želenih rezultatov”.

Namreč, povezave med Rusijo in predsednikom Donaldom Trumpom, kot so si to zamislili predstavniki globoke države v ZDA, ni bilo. To jih vseeno ni zadrževalo, da ne bi od sodišča pridobili naloga za prisluškovanje na podlagi lažnih navedb.

Globoka država proti Trumpu
Vse to je zapisano v poročilu o preiskavi, ki ga je pripravil nekdanji direktor FBI in posebni preiskovalec Robert Mueller. Z objavo Muellerjevega poročila je postalo jasno, da je washingtonsko močvirje globoke države skušalo na vse pretege onemogočiti izvoljenega ameriškega predsednika.

Posebni preiskovalec Robert Mueller (Vir: Twitter)

Skoraj dve leti je skupina tako imenovanih “nikoli-trumpov” širilo laži o ruskem vmešavanju v ameriške volitve in povezavi med Trumpom in Rusijo. Teorija, na kateri je FBI zgradil svojo protiobveščevalno preiskavo, imenovano “Navzkrižni orkan”, je vztrajala na lažni premisi, da je Trumpova predsedniška kampanja vedela in bila potencialno vpletena v ruski vdor in krajo e-mailov Clintonove z njenega privatnega strežnika, kjer teh e-mailov sploh ne bi smelo biti.

Da bi pomagali Trumpu pri izvolitvi, naj bi Rusi preko nekoga tretjega pomagali objaviti pridobljene e-maile v trenutku, ko bi bili ti najbolj pogubni za predsedniško kampanjo Clintonove. Pozneje odstavljeni direktor FBI James Comey je bil zaradi tega prisiljen sprožiti preiskavo proti Clintonovi ravno med volilno kampanjo v letu 2016.

Ivan Šokić