fbpx

Ukrajina bo dobila “nevidne” mikro drone

Foto: Printscreen YoUTube

Norveška in Velika Britanija bosta kmalu v Ukrajino poslali izvidniška in vohunska brezpilotna letala, ki jih ruska vojska menda ne bo mogla odkriti.

Dron, ki so ga poimenovali Black Hornet, je tako majhen, da ga lahko spravite na svojo dlan, The Debrief pa poroča, da ga strokovnjaki opisujejo kot “najmanjši operativni vojaški mikro dron na svetu.”

Dimenzije tega drona so: dolžina je 10 centimetrov, višina 4 centimetre, teža pa le 20 gramov. Največja hitrost letenja je 22 kilometrov na uro. Razpon rotorjev je 12 centimetrov in jih proizvaja podjetje “Prok Dinamics” iz Norveške.

Ta norveško-britanski paket, ki ga bo kmalu prejela Ukrajina, stane vrtoglavih 9,3 milijona dolarjev in vključuje brezpilotna letala, rezervne dele, transportno opremo in opremo, potrebno za usposabljanje.

Te drone uporablja že kar 19 članic zavezništva NATO, med njimi so tudi Združene države Amerike, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Norveški obrambni minister Bjorn Arild Gram je mikro drone, ki se uporabljajo za izvidovanje in identifikacijo ciljev, označil za “enostavne za upravljanje, robustne, težko zaznavne in posebej primerne za bojevanje v urbanih okoljih”, poroča Mondo.

Sara Kovač