fbpx

Ukrajina potrebuje premirje in popolno preiskavo vojnih zločinov

Avstrijski kancler Karl Nehammer (foto: epa)

Medtem ko se iskanje trupel, ki jih je za sabo v opustošenju pustila ruska vojska, je ta že napovedala nove raketne napade na vzhodne ukrajinske regije Dnepropetrovsk in Harkov ter južni Mikolaiv, poroča CNBC. Ukrajinski predsednik zahteva več podpore s strani ZDA, predsednica Evropske komisije je zagotavljanje še več podpore s strani EU že zagotovila. Združeni narodi so od prvega dneva invazije Rusije v Ukrajini potrdili 1.793 smrtnih žrtev, od tega pa naj bi identificirali najmanj 69 otrok. Po obisku predstavnikov EU v Buči je Ukrajini zagotovljena še večja podpora.

Medtem ko naj bi se število najdenih mrtvih civilistov povsod povečevalo, med drugim tudi iz napada na železniško postajo Kramatorsk na vzhodu Ukrajine, kjer je število smrtnih žrtev skočilo na 57 in 109 ranjenih, Rusija še naprej pripravlja ofenzivno operacijo za preboj mej Donbasa. Po poročanju tujih ukrajinskih medijev naj bi še naprej združevala opremo in vojake ter prestavljala bataljonske taktične skupine v regije Belgorod, Voronež in Kursk, ki mejijo na Ukrajino. Glavni cilj naj bi bil prevzeti popoln nadzor nad štirimi ukrajinskimi mesti – Popasno, Rubizhne, Nyzhne in Novobakhmutivka. Obstaja tudi možnost, da bo Rusija izvedla nove napade na Harkov, drugo največje ukrajinsko mesto, poročajo ukrajinski mediji.

Ukrajinsko gospodarstvo se bo prepolovilo
Glede na opustošenje Ukrajine in posledično njenega gospodarstva je Svetovna banka napovedala zmanjšanje gospodarske aktivnosti za polovico, saj je več podjetij v državi zaprtih, kljub temu, da nekatera še vedno poslujejo pod normalno zmogljivostjo. Napovedujejo tudi, da se bo ruski BDP leta 2022 skrčil za 11,2 odstotka zaradi kaznovanja finančnih sankcij, ki so jih ZDA in njihovi zahodni zavezniki uvedli ruskim bankam, državnim podjetjem in drugim institucijam.

V Kramatorsku narašča število smrtnih žrtev. (foto: Twitter)

Ukrajini zagotovljeno več podpore EU, tudi Nemčije
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno pozval zahodne države, naj Ukrajini zagotovijo več podpore, kar je Združeno kraljestvo že potrdilo, enako pa je za EU potrdila tudi Ursula von der Leyen, ki je po poročanju AP v nedeljo napovedala tudi hitrejši sprejem Ukrajine v EU. Sprejetje članice oziroma potrebna procedura naj bi trajala dva meseca, zadeva pa bi se lahko izvršila v nekaj tednih. Ukrajinskega predsednika je pozitivno presenetilo tudi bolj pozitivno stališče kot doslej, saj je na družbenem omrežju zapisal, da se je “z nemškim kolegom Olafom Scholzem pogovarjal o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji”. Zelenski je pozval tudi ZDA k večji podpori, medtem ko ZDA preverja zaskrbljujoče  nevtralno stališče Indije do ruske invazije v Ukrajini. O pridružitvi Natu pa razmišljata tudi Finska in Švedska, ki naj bi se do poletja odločili.

Ruske sile pokajo po šivih
Po poročanju britanskega obrambnega ministrstva na Twitterju, mediji poročajo o informacija, da si ruska vojska prizadeva povečati število svojih vojakov z vojaki, ki so bili odpuščeni v zadnjem desetletju, potem ko so utrpeli velike izgube v invaziji na Ukrajino. Vladimir Putin je že sklenil imenovanje novega poveljnika, ki bo prevzel nadzor nad ruskimi silami v invaziji, poroča AP, prav tako pa naj bi se med Putinom in Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Belorusije, v torek obetalo srečanje, poroča Kyiv Independent.

Avstrijski kancler na srečanje v Moskvo
Srečanje s Putinom v Moskvi je napovedal tudi avstrijski kancler Karl Nehammer, ki je novico zapisal na Twitterju. To bo prvo osebno srečanje med Putinom in voditeljem Evropske unije, odkar je Rusija konec februarja napadla Ukrajino. “Jutri se bom srečal z Vladimirjem Putinom v Moskvi,” je zapisal Nehammer. Poudaril je, da je Avstrija vojaško nevtralna, vendar imajo glede ruske agresije proti Ukrajini jasno stališče, “Ustaviti se mora! Potrebuje humanitarne koridorje, premirje in popolno preiskavo vojnih zločinov”.

Avstrijski kancler Karl Nehammer na obisku v Ukrajini (foto: epa)

Razprave se nadaljujejo
Razpravo o ruski agresiji bodo v Luxembourgu nadaljevali tudi zunanji ministri držav EU, med njimi tudi slovenski minister Anže Logar. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in predsednica EU komisije von der Leynova jih bosta jih bo med drugim seznanila z vsebino pogovorov v Kijevu, ki sta ga obiskala v petek. Zunanji ministri EU bodo medtem po napovedih razpravljali o že šestem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, potem ko so članice EU v petek sprejele peti sveženj, ki med ostalim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v Unijo ter vplutja ladij pod rusko zastavo v njena pristanišča.

Tanja Brkić